En sevilen korku ögelerinden biri ölülerin uyanışı. Kitaplardan filmlere kadar pek çok alanda farklı farklı işlenen bu konunun gerçek hayata dair bir dayanağı da var elbette. Tarih boyunca bir şekilde ölümü yenmeye çalışan bilim insanları oluşturdukları projeler ve araştırmalarla bir gün daha fazla yaşamanın sırrına erişmeye çalışıyor. Peki ya ölüleri diriltmek?
Pekala, yeterince gotik roman okuduysanız ya da korku/gerilim türünün bir aşığıysanız bu sorunun fantezi dünyasında karşılığını iyi biliyor olmalısınız. Victor Frankenstein‘ın akıl almaz deneyleri ile ulaştığı sonuç ona pek çok şeye mal olmuş; beraberinde derin bir vicdan azabı ve kovalamacayla geçen bir yaşam getirmişti. Daha güncel bir örneğe gelecek olursak Walking Dead veya Resident Evil’da ölüler yürümeye başladığında neler olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak bu her zaman böyle olmak zorunda değil, değil mi?
İşin esprisi bir yana bir biyoteknoloji şirketi olan Bioquark Inc. klinik açıdan ölü ilan edilmiş 20 kişi üzerinde deneyler yaparak merkezi sinir sistemlerinde belli noktaları yeniden uyandırmayı amaçlıyor. Travmatik bir beyin hasarı yaşamış olan hastaların sinir sistemlerini hayata döndürmeyi amaçlayan deneyde yaşam destek ünitesine bağlı olan beyin ölümü gerçekleşmiş hastalar kullanılacak. Beyindeki hareketleri fotoğraflayan ekipmanlarla aylarca izlenecek olan hastaların beyninde herhangi bir onarım olup olmadığı aranacak. Her ne kadar beyin ölümü gerçekleşmiş hastalar klinik açıdan ölü ilan edilse de vücutları genellikle kan dolaşımına devam ediyor, yemek öğütebiliyor, dışkı boşaltımı gerçekleştirebiliyor, hormanları dengeleyebiliyor, yaraları iyileştirebiliyor hatta çocuk dahi doğurabiliyor.
Araştırmayı yapan ekip beynin kök hücrelerinin onları saran dokuya göre tüm geçmişi silip yaşamlarına yeniden başlayabileceğine inanıyor. Kol ve bacaklarını yeniden çıkarabilen semenderler ekibin ilham kaynaklarından. Bioquark CEO’su Dr. Ira Pastor bu deneylerin ölümü yenmek için atılmış bir adım olduğunu belirtiyor. Gerekli etik izinleri alan The ReAnima Project, Hindistan’daki Anupam Hastanesinde gerçekleşecek. Deneyin sonuçlarının Nisan 2017 gibi elde edilmesi bekleniyor.