Asus Transformer Prime
Ürettiği güçlü ve sıra dışı ürünlerle yakından tanıdığımız Asus, yıllarca zihinlerimizde yer eden bileşen üreticisi sıfatını silmek üzere. Artık onu gelişmiş son kullanıcı ürünleriyle tanıyoruz. Dizüstü bilgisayarlar, Ultrabook’lar derken Asus şimdi de rakipleriyle tablet platformunda yarışıyor. Taşınabilir bilgisayarlarında kullandığı başarılı öğeleri bir araya getirerek ortaya çok başarılı bir Android tablet çıkaran Asus, bu ürünü Transformer Prime olarak isimlendiriyor. Transformer ailesi dahilindeki tablet, diğer modeller gibi başarılı bir tasarım ve ilginç özellikler sunuyor.
EKRAN
Asus Transformer Prime tableti rakipleri karşısında güçlü kılan en önemli özelliklerinden biri gelişmiş ekranı. Super IPS+ olarak adlandırılan ekran, Apple iPad ve Motorola Xoom 2 gibi bir tür IPS LCD teknolojisini sunuyor. Geniş görüş açısı ve doğrudan güneş ışığı altındaki performansıyla standart LCD’lere oranla çok daha başarılı olan bu ekran türü Transformer Prime tableti üst seviyelere taşıyor. Cihazın ekranı 10,1 inç büyüklüğünde ve 1280×800 piksel çözünürlük sunuyor. İnç başına düşen piksel sayısı da yaklaşık 149. Bu değerlerle Transformer Prime hem genel performans hem de çözünürlük açısından en güçlülerden. Rakiplerinin neredeyse tamamında olduğu gibi ekran Gorilla Glass adı verilen kaplama sayesinde çizilme ve darbelere dayanıklı hale getirilmiş.
TASARIM – DONANIM
Transformer Prime, tasarım açısından çok başarılı bir ürün. Alüminyum malzeme çok şık duruyor. Tabletin arka kısmı dairesel olarak fırçalanmış. Bu da cihaza ayrı bir hava katıyor. Sadece
8,3 mm kalınlığında olan Transformer Prime, piyasadaki en güzel görünümlü Android tabletlerden. Cihazın sağ yanında yalnızca kulaklık girişi bulunuyor. Alt yüzde tableti klavye ünitesine sabitlemek için gerekli yuvalar ve şarj bağlantı noktası yer alıyor. Sol yanda ise ses kontrol tuşları, onun biraz altında ise microSD hafıza kartı yuvası mevcut. Tablet dünyasında işlemci en önemli bileşenlerden biri. Asus Transformer Prime da bu anlamda çok iddialı. Cihaz dört çekirdekli, 1,3 GHz hızında NVIDIA Tegra 3 işlemci ve 1 GB kapasiteli RAM bellek ile çalışıyor. Bu bileşenlerle Transformer Prime, tablet dünyasının şimdilik en güçlüsü. Cihazın yeteneklerini artırmak adına hareket algılayıcı, jiroskop ve dijital pusula da eklenmiş.
BAĞLANTILAR
Transformer Prime’ı rakiplerinden farklı kılan özellikler arasında bağlantı seçenekleri de yer alıyor. Tabletin alt kısmında özel klavye aksesuarının bağlanmasını sağlayan özel bir bağlantı noktası ve gerekli kilit sistemi bulunuyor. Tabletle birlikte sunulan klavye aksesuarına bağlandığında, cihaz tamamen bir dizüstü bilgisayar haline geliyor. Ayrıca bu aksesuar üzerinde de pil olduğundan kullanım süresi 18 saate kadar çıkıyor. Klavye üzerinde touchpad de mevcut. Bağlantıyı sağladığınızda Android içinde bir fare imleci beliriyor. Bu aşamadan itibaren kullanım bildiğiniz taşınabilir bilgisayarlarla aynı. Bilgisayara USB arabirimi üzerinden bağlanan tabletin klavyesi üzerinde aynı zamanda tam boy bir USB bağlantı noktası da var. USB Host özelliği taşıyan bu arabirim sayesinde tablete mouse gibi çevre bileşenlerini bağlayabiliyorsunuz. Bu özellik oyun kumandalarını da destekliyor. Böylece oyunları çok daha rahat bir şekilde oynayabiliyorsunuz. Transformer Prime, yeni nesil yüksek çözünürlüklü televizyonlara da bağlanabiliyor. Üzerindeki HDMI bağlantısı sayesinde tableti televizyon ekranı üzerinde kullanabiliyorsunuz. Son olarak DLNA bağlantısı olduğunu da belirtelim. Böylece DLNA destekli cihazlar ile kablosuz olarak içerik paylaşabiliyorsunuz.
İŞLETİM SİSTEMİ
Eee Pad ailesi dahilinde üretilen Transformer Prime kısa süre önce gelen güncelleme ile birlikte Android 4.0’a kavuştu. Biz de cihazı yeni işletim sistemi versiyonu üzerinde inceledik. Android 3.2 yüklü halde yaptığımız önceki incelemede bir takım performans eksiklikleri tespit etmiştik. Özellikle tarayıcı bizi neredeyse hüsrana uğratmıştı. Android 4.0 ile birlikte bu gibi sorunların tamamen aşıldığını görüyoruz. Asus Transformer Prime, yeni işletim sistemiyle gerçekten çok yüksek performanslı bir tablet haline gelmiş. Firma kullanıcı arayüzünü standart olarak bırakmış.
UYGULAMALAR
Transformer Prime standart Android uygulamalarının yanı sıra Asus tarafından sunlan widget ve özel uygulamalarla birlikte geliyor. Google hesabınızla giriş yaptıktan sonra takvim, e-posta gibi standart uygulamalarda herhangi bir ayar yapmadan doğrudan kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Tabletin ayar menüsünde Asus’a özel bir sekme bulunuyor. Buradan Asus bildirim panelini etkinleştirebiliyorsunuz. Bu panel, standart Android bildirim paneline göre daha zengin bir içerik sunuyor. Güç modları arasında geçiş yapabilir, IPS+ özelliğini devreye alıp, devre dışı bırakabilirsiniz. Bu ufak yazılım desteği tabletin kullanımını önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Asus bildirim penceresiye ilgili bir diğer pratik özellik ise ekran görüntüsü alma işlevini arka planda çalışan uygulamalar düğmesine atayabiliyor olmanız. Tablet içinde Polaris Office, App Locker ve Amazon Kindle gibi birkaç yazılım ücretsiz olarak sunuluyor. Kuşkusuz bazıları sadece deneme sürümü. Asus’a özel MyCloud uygulaması da aynı isimli servisten yararlanma imkanı tanıyor. 8 GB kapasiteli bir internet disk alanı sunan servis dahilindeki dosya ve klasörlerinizi bu uygulama sayesinde kolayca yönetebiliyorsunuz. Kapsamlı uygulamaların yanı sıra cihazda bazı pratik widget uygulamaları da bulunuyor. Asus Battery widget uygulaması ile hem tabletin hem de klavyenin pilini takip edebilirsiniz. Ana ekranda bu widget’lardan ikisi zaten sizi karşılıyor. Saat ve hava durumu widget uygulamaları gerçekten çok şık. Asus ayrıca pratik bir görev yöneticisi sunuyor. Tek dokunuşla arka planda çalışan tüm uygulamaları kapatarak sistemi rahatlatabiliyorsunuz.
PERFORMANS
Asus Transformer Prime güçlü donanımıyla zaten daha kağıt üzerinde kendini ispatlıyor. Dört çekirdekli işlemci, yüksek RAM kapasitesi ile birlikte harikalar yaratıyor. Öyle ki standart video uygulaması haricinde diğer uygulamalarla 1080p çözünürlüğünde videoları dahi akıcı bir şekilde izlemeniz mümkün. Tabletin genel performansı oldukça yüksek. Android 4.0 cihaza çok şey katmış. İşletim sistemi zaten kendi içinde önceki sürümlere göre hem daha fazla özellik hem de daha yüksek peformans sunuyor. Bunu bizzat deneyimledik.
KAMERA
Transformer Prime üzerinde iki adet kamera bulunuyor. Kendinizi çekmek veya görüntülü görüşme yapmak için kullanacağınız ön kamera 1,2 megapiksel çözünürlük sunuyor. Arkadaki kamera ise tabletin diğer bileşenleri gibi üstün performans vadediyor. 8 megapiksel çözünürlük sunan kamera ile 1080p çözünürlüğünde (Full HD) video kaydı da yapabiliyorsunuz. Kameranın ortaya çıkardığı sonuçlar açısından çok başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Kamera lensinin yanındaki LED lamba, gerçek flaşın yerini tutmasa da oldukça iş görüyor. Özellikle az ışıklı veya tamamen karanlık ortamlarda LED aydınlatması bulunmayan tabletlerle ne fotoğraf ne de video çekebileceğinizi düşünürseniz bu açıdan avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.
Super IPS+ LCD ekran geniş görüş açısıyla yüksek performans sunuyor
Özel klavye aksesuarıyla bir dizüstü bilgisayara dönüşüyor
Fırçalanmış metal arka yüz çok şık bir görünüm oluşturmuş
8 megapiksel çözünürlük sunan kamera ile 1080p HD video kaydı yapabiliyorsunuz
ARTILAR
Super IPS+ LCD ekran, klavye aksesuarı
EKSİLER
Yok
ÜRÜN LİSTESİ VE KARŞILAŞTIRMA
► Giriş
► Apple Yeni iPad
► Samsung Galaxy Tab 7.7
► Asus Transformer Prime
► Sony Tablet S
► Motorola Xoom 2
► Acer Iconia Tab A200
► Karşılaştırma Tablosu