Önceleri yalnızca bilim kurgu filmlerinde ve oyunlarda gördüğümüz biyonik insanlar yakında gerçek hayatta da karşımıza çıkacak gibi görünüyor. İngiltere’de yaşlı bir adama nakledilen biyonik göz, gelecekte biyonik parça nakillerinin daha yaygın hale gelebileceğiyle ilgili umut vadediyor.
Yaşlılığa bağlı görme bozuklukları yaşayan 80 yaşındaki İngiliz Ray Flynn, dünyanın ilk biyonik göz nakli yapılan kişisi olarak tarihe geçti. Daha önce alışveriş yaparken şifresini girmekte bile zorluk yaşayan ve bahçedeki bitkileri birbirinden ayırt edemeyen Flynn için hayat oldukça zorlu bir hale gelmişti. Bunun sonucunda soluğu Manchester Royal göz hastanesinde alan yaşlı adam, uzmanların uzun süredir üzerinde çalışmalar yaptığı biyonik göz Argus II‘nin ilk kez gerçekten bir insan üzerinde kullanılmasına olanak sağladı. Kamerası aracılığıyla aldığı görüntüleri küçük elektrik dalgaları halinde retinaya nakledilen elektrotlara gönderilen Argus II ile bu bilgiler beyne aktarılıyor ve böylece hastanın görmesi sağlanıyor.
Görüntüler kameradan alındığından ötürü kişinin gözleri kapatılsa bile görmeye devam edebiliyor. Ameliyattan 2 hafta sonra bir dizi testten geçirilen ve gösterilen öğeleri başarılı bir şekilde gören Flynn’ın ve bu tip bir rahatsızlıktan muzdarip diğer kişilerin görme yetisini tamamen kazanması mümkün değil. Ancak yine de görme konusunda ciddi sorunlar yaşayanlar için önemli bir gelişme olduğunu görmezden gelemeyiz. Tıp dünyası için heyecan verici olan yeniliğin gelecekte neler getireceği merakla bekleniyor.