reklamı kapat

POPÜLER

Hem tablet hem dizüstü

Toshiba Satellite U920T

TOSHIBA SATELLITE U920T

TABLETTEN DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR FORMUNA GEÇİŞ SÜRECİ BİRAZ SANCILI OLSA DA TOSHIBA SATELLITE U920T, SONUNDA ŞIK BİR ULTRABOOK’A DÖNÜŞÜYOR. DİĞERLERİNDEN DAHA BÜYÜK EKRANI AVANTAJ MI DEZAVANTAJ MI?

Toshiba U920t bir Ultrabook. 12,5 inç büyüklüğünde, 1366×768 piksel çözünürlüğünde ekranı olan U920t, bu sayfalardaki “eşsiz” ürünlerden biri. Kapağı kayarak açılan, kızaklı cep telefonlarını hatırlıyorsunuzdur. Gözünüzde o cep telefonlarının dev boyutta olanını canlandırın. Ancak cep telefonlarında kullanılır olabilen bir mekanizmayı 12,5 inçlik bir tablet bilgisayarda deneyince bazı problemler açığa çıkmış tabii.

İLK HİBRİT DENEMESİ
Toshiba Satellite U920t’nin tasarımı çok farklı. Üstelik de U920t, Toshiba’nın ilk hibrit cihaz denemesi. Belki de böylesine farklı bir tasarıma onay verdikleri için cesaretlerini takdir etmek gerekir ancak öncelikle kullanıma dair yorumlarımızı paylaşmamıza izin verin. Dev biz kızaklı cihaz olan Toshiba U920t, bu dosya dahilinde yer verdiğimiz hiçbir cihaza benzemese de Sony VAIO Duo’ya birazcık daha yakın duruyor gibi. İkisi de eşsiz formlar fakat kayarak açılan mekanizma birbiriyle hafif benzerlik gösteriyor. U920t’yi dizüstü bilgisayar haline getirmek için ekranını klavye tamamen açığa çıkana kadar geriye sürüklüyorsunuz. En sona vardığınızda, yuvaya oturma sesi işitiliyor. O aşamadan sonra ekranı kendinize doğru çekerek, U920t’yi dizüstü bilgisayar haline getiriyorsunuz. Ama sorun şu: Bu işlemleri yapabilmek için Ultrabook’un boş ve geniş bir alanda bulunması gerekli çünkü kızağı sonuna kadar itmek demek, 12,5 inç ekranlı bu tablet bilgisayardan iki tane varmış gibi bir alanı kaplamak demek. Yani dar bir masada bu hareketi yapamazsınız. Bu arada kızak mekanizması da işimizi kolaylaştırmıyor. Sanki, kayarak kolayca açılıyormuş gibi bir izlenim uyandırmasın; oldukça zorlamanız gerekiyor. Yatay konumda tutup ekranı başparmaklarınızla iterken zorlanabilirsiniz.

MEKANİK TASARIM
Tablet bilgisayarı dizüstü moduna geçirmek için son bir alternatif hareket daha var. Ellerinizi altında ve üstünde tuttuğunuz U920t’ye baskı yaparak ekranı sürüklüyorsunuz. Biz ekrana bu kadar sert bastırdığımız için rahatsız olduk ve bu hareketi fazla kullanmadık. Ekran camında kalan parmak izleri de yeterince rahatsız edici tabii. Kutusundan çıkardığımızdan beri daha hakkında güzel bir şey söylemedik, farkındayız ancak Toshiba, hibrit cihaz üreteyim derken galiba en kullanışsız formlardan birine imza atmış. U920t’nin tasarımının hiç mi iyi tarafı yok? Var tabii ki. Kızaklı mekanizma başarısız olsa bile açık hale getirildikten sonra ekranın menteşeler üzerinde sapasağlam bir duruş sergilemesi övgüyü hak ediyor. Mekanizmanın bu kısmı esnek değil. Ekranı istediğiniz açıya kadar yatırabiliyorsunuz ve siz dokunmatik ekran üzerinde parmaklarınızla çalışırken ekran kendiliğinden geri yatmıyor. Tasarım, tabletten dizüstü bilgisayara geçişte kullanışlı olmasa da gayet sağlam, kaliteli malzemelerden bir araya getirilmiş bir kasadan bahsediyoruz. Öte yandan, daha evvel benzerlik taşıdığından bahsettiğimiz VAIO Duo’ya göre bir artısı da var. Klavyesi, normal dizüstü bilgisayarların klavyesiyle aynı boyutlarda. Kızaklı yapı, klavyeyi tam boyutlarda kullanabilmeye olanak sağlamış. Keşke klavye tuşları için de iyi yönde yorumlar yapabilseydik ancak yapamıyoruz. Klavyenin tuşları çok sığ. Üstelik de doğru basıp basamadığınızı bile algılamanıza engel olacak kadar yumuşaklar.

BAĞLANTILAR
Bağlanılabilirlik, taşınabilirlik ve kolay kullanım konusunda birbirleriyle kıyasıya yarışan tablet bilgisayarlarımız bize, genelde ya birinden ya diğerinden fedakarlık etmek zorunda kalındığını öğretti. Toshiba Satellite U920t için de aynı şey geçerli. Yukarıda uzun uzun anlattık, formu yüzünden pek de kullanıcı dostu olmayan U920t’nin son kullanıcıyı en çok ilgilendiren özelikleri aslında başarılı olmuş. Bağlantı özellikleri ve fanının yerleşimi ile kullanıcıyı memnun edecektir. Üzerinde, adaptörle dönüştürmeye gerek kalmayacak, tam boyutlu bir HDMI çıkışı ve iki USB 3.0 girişiyle SD kart okuyucu mevcut. Cihazı yatay olarak tuttuğunuzda ses kontrol, ekran kilidi ve açma kapama tuşları sol yanda kalıyor. Bu tarafta bir de USB 3.0 girişi var. İkinci USB girişi ve HDMI çıkışı kasanın arka kısmında yer alıyor. Fan da bu iki bağlantının tam yanında. Sağ yanda kulaklık/ mikrofon girişi ve SD kart okuyucudan başka bir şey yok. Bluetooth, NFC ve Wi-Fi da tabii ki bağlantı seçenekleriniz arasındaki yerini alıyor.

SON HESAPLAR
19,9 mm inceliğindeki 12,5 inç ekranlı Ultrabook U920t’nin ekranı, Corning Gorila Glass ile korunuyor. Ekran boyutu iyi ancak çözünürlüğü 1366×768 piksel ile sınırlı kalmış. En fazla beş parmak dokunuşu destekleyen Satellite U920t’nin ekranının en iyi yanı IPS panele sahip olması. Görüş açısını genişleten bu panel sayesinde direkt güneş ışığı altında da daha rahat çalışabilirsiniz. Son kullanıcı, bir Ultrabook için neleri avantaj olarak görür? Tam boyutlu HDMI çıkışı. Var. Klavye arka aydınlatması. Var. Büyük ekran. Var. Kaliteli malzemeler. Var. Ekstra olarak, ekranı dilediğiniz kadar geriye yatırabilmek de mümkün. Ekran çözünürlüğünün düşük olması ve klavyenin kullanışsız olması dışında bu Ultrabook, bizim gibi zor beğenen kullanıcılar için tatmin edici sayılır. Peki, bir tablette neler görmek isteriz ona bakalım. Ses kontrol tuşlarının, ekran döndürme ve tuş kilidinin yerleri, bağlantı noktaları, ekran özellikleri ve tabii ki en başta taşınabilirliği önemli. 1,52 kg’lık ağırlık, tabletler için fazlanın da ötesinde. Hatta Ultrabook’lar için bile biraz fazla; hatırlayacak olursanız Toshiba Z830 Ultrabook 1,2 kg ağırlığındaydı ve sınıfının en hafiflerinden biriydi. Ses ve ekran kontrol tuşlarına gelirsek diyebiliriz ki Satellite U920t’deki sıkıntı bu tuşların yerlerinde değil niteliklerinde. Tuşlara basmak çok çok zor. İşlem performansı ve bellek kapasitesi ile diğerleriyle aynı seviyede yer alan U920t’nin genelde Ultrabook olarak masanın üzerinde kullanılacağı aşikar. Ancak belirtmeliyiz ki performansı zorlarken fandan yükselen gürültüden rahatsız olmuş olsak da bilgisayarın zerre ısınmaması kesinlikle çok etkileyiciydi.
Toshiba Satellite U920T

Tablet bilgisayara karşıdan bakarken onun bir hibrit olduğunu anlamak biraz zor.

Toshiba Satellite U920T

Kızaklı mekanizmayı hareket ettirmek cep telefonu kütlesine sahip bir cihazda olduğu kadar kolay değil.

KRİTİK ÖZELLİKLER

Ekran
• 12,5 inç, 1366×768 piksel
İşlemci
• Intel Core i5-3317U @1,70 GHz
Ağırlık
• 1,52 kg

ARTI-EKSİ

+ Uzun pil ömrü, işlemci performansı, kaliteli malzeme
Tasarım kullanışsız, ağırlığı fazla, ekran çözünürlüğü düşük

SON KARAR

Performansı, neredeyse dört saate çıkan pil ömrü, bu zarif Ultrabook’u başarılı kılan özellikleri. Ancak bu devirde Windows 8’li bir hibrit alacak kadar parayı kenara ayırıp da Full HD ekranlı olmayan bir model için o parayı gözden çıkarır mısınız bilemiyoruz.

İLGİLİ HABERLER