Skype‘ı 2011 yılında satın alan Microsoft bu popüler iletişim servisinde dikkat çekici yenilikler gerçekleştirmeye devam ediyor. En son 2012 yılında Skype üzerinden gerçek zamanlı diyalog çevirisi sunumunu gerçekleştiren Microsoft Research birimi söz konusu uygulamayla aynı dili konuşmayan kişiler arasındaki iletişimi olanaklı kılmak için diyalog esnasında mümkün olduğu kadar hızlı bir biçimde çeviri yapmaya odaklanıyordu.
Microsoft Kaliforniya, ABD’de gerçekleştirilen Code Konferansında bu teknolojiyle ilgili en son güncellemeleri kamuoyuyla paylaştı. Buna göre,Microsoft bu çevirisi servisini Skype Translator adıyla 2014 yılı sona ermeden Windows 8 için bir beta sürümüyle yayınlayacağını açıkladı.
Skype’ı 2011 yılında satın alan Microsoft bu popüler iletişim servisinde dikkat çekici yenilikler gerçekleştirmeye devam ediyor. En son 2012 yılında Skype üzerinden gerçek zamanlı diyalog çevirisi sunumunu gerçekleştiren Microsoft Research birimi söz konusu uygulamayla aynı dili konuşmayan kişiler arasındaki iletişimi olanaklı kılmak için diyalog esnasında mümkün olduğu kadar hızlı bir biçimde çeviri yapmaya odaklanıyordu.
Microsoft Kaliforniya, ABD’de gerçekleştirilen Code Konferansında bu teknolojiyle ilgili en son güncellemeleri kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, Microsoft bu çevirisi servisini Skype Translator adıyla 2014 yılı sona ermeden Windows 8 için bir beta sürümüyle yayınlayacağını açıkladı.
Microsoft, Skype Translator aracılığıyla, insanların birbirlerine teknolojinin imkanları sayesinde giderek daha çok bağlanabildiği ve etkileşime girebildiği bir dünyada yaşanabilecek sözel iletişim sorunlarını en aza indirmeye çalışıyor.
Microsoft’un gerçekleştirdiği sunumda İngilizceden Almancaya ve Almancadan İngilizceye gerçek zamanlı çeviri gerçekleştirildi. Konuşma tanıma, makine tabanlı öğrenme teknolojileri ve otomatik çeviri alanında yapılan çalışmalar ve söz konusu teknolojinin geliştirilmesi için birkaç yıldır süren araştırmaların nihayetinde meyvelerini vermeye başladığı görüldü.
Microsoft’un Research (Araştırma) birimi ve Toronto Üniversitesi‘nin işbirliğiyle yürütülen projeyle konuşma algılayıcılarının önceki versiyonlara göre çok daha etkili bir şekilde eğitilebildiği belirtildi. Buna göre Microsoft, 2012’den beri yaptığı geliştirme çalışmalarının hata oranını yüzde 30 oranında azalttığını açıkladı.
Halen geliştirilmeye devam eden sistem, henüz mükemmel bir biçimde çalışmıyor fakat şimdiye kadar edinilen tecrübeler ve bu alanda elde edilen ilerleme söz konusu teknolojinin giderek gelişmeye devam edeceğinin göstergesi.
Şu aşamada yalnızca birkaç dil seçeneği bulunduran Skype Translator’ın önümüzdeki zaman diliminde bu sayıyı giderek artıracağı düşünülüyor.
VİDEO