Etrafımızda şarj edilmeye ihtiyaç duyan cihazların sayısı arttıkça şarj teknolojileri de daha fazla çeşitlenmeye başlıyor. Artık yalnızca sıradan şarj cihazları yeterli gelmiyor ve cihazlarımızın her daim şarj edilebilmesi herkesin hayallerini süslüyor. Araştırmacıların yeni geliştirdiği bir teknoloji ise tencere ile telefon şarj etmeyi mümkün hale getirerek şarj sorununa ilginç bir çözüm buluyor.
Bilindiği üzere termoelektrik cihazlar, materyalin iki yüzündeki sıcaklık farkını kullanarak enerji üretebiliyor. Ancak bu teknikle çalışan cihazlarda kadmiyum gibi insan sağlığına zararlı kimyasallar veya pahalı ve yeterince verimli çalışmayan malzemeler kullanılıyor. Utah Üniversitesi’nin geliştirdiği malzeme ise kalsiyum, kobalt ve terbiyum kullanılıyor. Böylece geleneksel yöntemlere göre daha güvenli ve uygun maliyetli bir alternatif ortaya çıkmış oluyor.
Projenin başındaki isim olan Ashutosh Tiwari, geliştirilen materyalin insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmadığını belirtiyor. Herhangi bir toksik maddenin bulunmadığı materyalin oldukça verimli olduğu ve günlük cihazlarda rahatlıkla kullanılabileceği belirtiliyor. Örneğin tencerede yemek pişirirken soğuk olan yiyecek ile ocağın ateşi arasındaki sıcaklık farkıyla ortaya çıkan enerji sayesinde telefon şarj etmenin mümkün olabileceği belirtiliyor. Ekip, teknolojinin yaygın olarak biyosensörler ve otomobillerde kullanılabileceğini düşünüyor. Şimdilik gelişimi süren şarj teknolojisinin ne zaman kullanıma hazır hale geleceği henüz bilinmiyor.
- Kaynak Utah Üniversitesi