Bir araya gelen tam 1.000 sanatçı, Birleşik Krallık’taki telif değişikliğini protesto etmek için bir “sessiz” albüm yayınladı.
Birleşik Krallık hükümeti, ülkeye daha fazla yapay zekâ şirketi çekmek adına telif hakkı yasasını değiştirmeyi planlıyor. Bu durum tepki çekiyor çünkü yeni yasa, geliştiricilerin internette bulunan müzikleri sanatçılardan izin almadan veya onlara ödeme yapmadan yapay zekâ modellerinin eğitiminde kullanmasına izin veriyor. Bu durumu protesto etmek isteyen 1.000 müzisyen, “Is This What We Want?” adı verilen bir sessiz albüm yayınladı. Albümde Kate Bush, Imogen Heap, Max Richter ve Thomas Hewitt Jones gibi isimlerin parçaları yer alıyor. Bu çalışmaya “sessiz albüm” deniyor çünkü şarkılarda sadece boş stüdyo ve performans alanlarının kayıtları yer alıyor. Yani herhangi bir müzikal içerik barındırmayan albüm aracılığıyla, Birleşik Krallık hükümetine müzik hırsızlığını yasallaştırmaması için çağrıda bulunuluyor.
Bundan önce Meta gündeme gelmiş, şirket geçtiğimiz ay milyonlarca korsan kitabı içeren büyük bir veri setini torrent üzerinden indirdiğini kabul etmişti. Meta, LibGen olarak bilinen ve milyonlarca korsan kitabı içeren bir veri setini torrent üzerinden indirdi. Daha sonra ortaya çıkan kanıtlar, Meta’nın Anna’s Archive üzerinden en az 81,7 terabayt veri indirdiğini gösterdi. Şirketin LibGen’den daha önce 80,6 terabaytlık veri indirdiği de aktarıldı. Yasal düzeye taşınan bu konuyu yeniden gündeme getiren ise ilginç bir gelişme oldu. Şirket, bir savunma argümanı olarak torrent üzerinden indirdikleri 82 terabaytlık veriyi seed etmediklerini, yani başkalarının indirmesi için yeniden paylaşmadıklarını aktardı. Açılan dava kapsamında, davacıların kitaplarını seed ettiğine dair hiçbir kanıt olmadığını öne süren şirket, bu noktada kendisiyle çelişti. Çünkü şirketin proje yönetiminden sorumlu isimlerinden Michael Clark, kullandıkları yapılandırma ayarlarının “mümkün olan en az miktarda seed yapılacak şekilde özelleştirildiğini” ifade etmişti. Yani şirket indirme sürecinde az da olsa seed gerçekleştirdi.
Geçtiğimiz yıl 8.500’den fazla kişinin imza atarak desteklediği bir bildiride, Meta imzalı LLaMa gibi büyük dil modellerinden güç alan yapay zeka sistemlerinde yazılı eserlerin izinsiz ve ödeme yapılmadan kullanması eleştirilmişti. “Bu teknolojiler dilimizi, hikayelerimizi, üslubumuzu ve fikirlerimizi taklit ediyor. Milyonlarca telifli kitap, makale, deneme ve şiir yapay zeka sistemleri için adeta bir gıda oluyor, onlar faturası olmayan sonsuz yemekler gibi görülüyor” diyen yazarlar, bu sistemleri geliştiren firmaların yayıncılara lisans vermediklerini belirtmiş ve bu konuda zarara uğradıklarını söylemişti.