Akıllı saatte kurulum hızlı bir şekilde yapılıyor. Biz saati iPhone 14 Plus telefonumuzda test etsek de Redmi Watch 5 Lite, Android’li cihazlarla da uyumlu şekilde çalışıyor. Cihazın yan tarafında yer alan tuşa uzun basıldıktan sonra ekranda bir kare kod beliriyor. Bu kare kodunu telefonumuzdaki kameraya okuttuk ve sonrasında Mi Fitness uygulamasını cihazımıza indirdik. Bluetooth’la eşleştirme işleminin ardından saat kuruluma hızlı bir şekilde hazır hale geldi. Saat için gelen yazılım güncellemesini de yükledikten sonra saati kullanmaya başladık. Piyasadaki diğer akıllı saatlerde olduğu gibi bu saatin de ekranına uzun bir şekilde dokunulduğunda saat arayüzlerine ulaşılıyor. Bu alan üzerinden dilediğiniz saat arayüzünü seçebileceğiniz gibi Mi Fitness uygulaması üzerinden de farklı arayüzleri saate indirmek mümkün.
Akıllı saatte genellikle üst segment modellerde gördüğümüz Bluetooth’la arama özelliği bulunuyor. İki adet mikrofonu bünyesinde barındıran saat bu sayede telefonlara gelen aramaları direkt olarak saat üzerinden cevaplandırmaya imkan tanıyor. Gerçekleştirdiğimiz testte karşı tarafa iyi bir şekilde sesimizi ulaştırabildik. Saat çift mikrofonla birlikte 80 cm yönlü ses alma özelliğiyle daha net bir ses deneyimi sağlıyor. Cihazdaki hoparlör performansı ise yeterli düzeyde. Akıllı saatte beğendiğimiz noktalardan biri cihazdaki arayüzün hızlı çalışması oldu. Arayüzdeki geçişlerde iyi bir performans elde ettiğimiz saatte uygulamaları da hızlı bir şekilde açtık.
Başta koşu, yürüyüş ve bisiklet olmak üzere 150’nin üzerinde spor moduna destek veren saatte profesyonel koşu kursları da yer alıyor. Tüm egzersizlerden elde edilen veriler hem saat üzerinden hem de Mi Fitness uygulaması üzerinden görüntülebiliyor. Daha önceden üst segment modellerde kullandığımız beş sistemli GNSS konumlandırma özelliğinin bu saatte de olması bizi sevindirdi. Bu özellik akıllı telefonlara ihtiyaç duymadan saatin uyduyla konumlandırma yapabilmesine olanak sağlıyor. Daha iyi bir konumlandırma sayesinde telefonunuza yanınıza almadan daha konforlu antremanlar yapabilmek mümkün oluyor.
Saatin sunduğu pil ömrü performansına da değinelim. Cihazın pilini yüzde 100 şarj ettiğimizde Redmi’nin bize vadettiği 18 günlük pil ömrüne yakın bir kullanım süresi elde ettik. Standart bir kullanımda bu süre sunulurken daha yoğun bir kullanımda pil süresi 12 güne düşebiliyor. Akıllı saatlerin 1 ila 2 güne varan pil ömrü sürelerine bakıldığında bu süre de yeterli görünüyor. Xiaomi HyperOS işletim sistemi yüklü gelen saatte sesli asistan, takvim ve görevler gibi araçları destekleyecek şekilde güncellenen widget işlevi de bulunuyor. Lafı toparlayacak olursak Redmi Watch 5 Lite, üst segment akıllı saatlerde gördüğümüz özellikleri çok daha uygun bir fiyata sunuyor. Sunduğu uzun pil ömrüyle de beğenimizi kazanan saate çoğu kullanıcı için yeterli bir performans vadediyor.