Teknoloji devi Apple, 2019’un ilk ayı bitmeden can sıkan bir MacBook Pro problemiyle gündeme geldi. 2016 ve üstü cihazlarda ciddi bir sorun yaşanıyor.
Apple’ın 2016 ve sonrasında çıkan yeni nesil MacBook Pro modellerinden kullanıcıları kızdıran bir ekran sorunu ortaya çıktı. Özellikle TouchBar’lı modellerde görünen sorunun arkasında kullanılan narin ekran kablosu yer alıyor. Teknoloji dünyasına “flexgate” olarak giriş yapan sorun, kablonun açılıp kapanma sonrası yıpranması ile meydana geliyor. Başta kendisini ekranın altında çıkan aşağıda görebileceğiniz çizgiler ile belli eden sorun, daha sonra ekranın tamamen kapanmasına neden oluyor. Çünkü kablo sürekli açılıp kapanma sonrasında işlevini yitirebiliyor. Yeni nesil ince tasarımda yapılan bir tasarım hatası olarak nitelendirilen bu sorun, kendisini zaman içerisinde gösteriyor. Yani şimdi sorun yaşamayanların da risk altında olduğu söyleniyor ve bu durum herkes için geçerli görünüyor. Bu arada aynı problemin yeni nesil MacBook Air modellerinde de görülebileceği söyleniyor. Konu hakkında birçok şikayet bulunurken, henüz Apple’dan resmi bir açıklama gelmiyor.
Yeni nesil MacBook Pro’ların klavyesi için daha önce değişim programı başlatan firma, bir program da ekranlar için açacak gibi duruyor. Bu arada konu hakkında bir sayfa hazırlayan iFixit, sorunu çözmenin kolay olmadığına değiniyor. Çünkü zarar gören kablonun ekrana bağlı olduğu belirtiliyor. Yani çözüm için komple ekranı değiştirmek gerekiyor. Bu da 6 dolarlık bir problemi 600 dolarlık bir felakete döndürüyor deniyor.
Firma geçtiğimiz aylarda MacBook Pro ailesi için Radeon Pro Vega ekran kartı seçeneği kullanıma sundu. Türkiye’de de özelleştirme sayfasına eklenen kartlar, AMD Radeon Pro Vega 20 ve AMD Radeon Pro Vega 16 modelleri. 15 inç 2018 MacBook Pro için sunulan kartlar, 4GB GDDR 5 bellekli Radeon Pro 560X ekran kartının yerine alınabiliyor. Burada 4 GB HBM2 bellekli Radeon Pro Vega 20 için 2 bin TL ve 4 GB HBM2 bellekli Radeon Pro Vega 16 içinse 2.800 TL ödenmesi gerekiyor. Bu kartlar söylendiği kadarıyla Radeon Pro’ya oranla yüzde 60’a yakın artış getiriyor.