Teknolojik gelişmelerin hız kesmeden devam ettiği bir yılı daha geride bırakırken, Android kullanıcılarını 2018’de neler bekliyor dersiniz?
Teknolojiyle dolup taşan bir yılı geride bıraktık. Tabii mobil cihazlar pazarı da en çok ilgi gören alanlar arasındaydı. Elimizden düşürmediğimiz cep telefonlarından, izleme alışkanlıklarını değiştiren tabletlere kadar uzanan bu pazarda Android işletim sistemli cihazlar büyük yer kaplıyor. Ürün ve fiyat çeşitliliğiyle her bütçeye hitap eden Android pazarı da 2017 ile beraber yeni değişimlere girmiş durumda. Peki 2018’de Android kullanıcılarını ne gibi teknolojik gelişmeler ya da sürprizler bekliyor dersiniz? Gelin kısa kısa irdeleyelim.
Patent üstüne patent, tasarım üstüne tasarım gördüğümüz katlanabilir telefonlar 2018’de nihayet bizleri karşılayabilir. Samsung’un bu yıl artık sonunda Galaxy X isimli katlanabilir telefonu satışa sunması bekleniyor. Öte yandan ZTE’nin Axom M isimli katlanabilir cihazı da 2018’de karşılaşabileceğimiz modeller arasında. LG’nin ise bu modellere ancak 2019 gibi girişeceği yönünde iddialar mevcut. Samsung’un sözünü tutması halinde bu yıl bol bol katlanabilir cihazları konuşabiliriz.
“Çerçevesiz ekran” tasarımlarının giderek yaygınlaşacağı bir yıl olması beklenen 2018’de 18:9 en-boy oranına sahip cihazlara alışmaya hazır olun. Samsung ve LG’nin yavaş yavaş alt segmentlere de getirmeye başladığı ekran oranı artık yeni standart halini alacak gibi görünüyor. Öyle ki, Sony bile inadını kırmış gibi. Firmanın yeni telefonunun çerçevesiz ekranla gelmesi bekleniyor.
Apple’ın 3,5 mm’lik kulaklık girişine savaş açmasının ardından kablosuz kulaklıklar yükselişe geçmiş durumda. Ancak Android pazarı için işler öyle gitmiyor. Her ne kadar Google, Pixel 2 modelinde 3,5 mm’lik kulaklık girişine yer vermemiş olsa da LG ve Samsung tarafında kulaklık girişini kaldırmaya yönelik ciddi atılımlar yok. Hatta Samsung’un yeni amiral gemisi Galaxy S9’da kulaklık girişinin yer alacağı ortaya çıkmıştı. Kablolu kulaklıklar bir süre daha güvende anlayacağınız. Ancak bağlantı konusunda artık iyiden iyiye USB Type C’ye geçileceğini söyleyebiliriz.
Huawei’nin Mate 10 Pro ile başlattığı “akıllı değil zeki telefon” furyasının 2018’de daha baskın olacağını söyleyebiliriz. Yapay zekanın giderek önem kazandığı günümüzde mobil cihazlara da ciddi yapay zeka desteği gelecektir. Kullanıcı alışkanlıklarına göre şekillenen telefonlar çok daha kişisel bir deneyimin de kapılarını aralayacak. Makine öğrenimli sistemlerin baskısı artacak.
Apple’ın TrueDepth kamerasıyla hayatımıza soktuğu 3D yüz tanıma sisteminin Android cephesindeki yansımasını yaygın şekilde görmemiz an meselesi. Hatırlarsanız Huawei, Honor V10’un tanıtım etkinliğinde kendi 3D yüz tanıma sistemini ortaya çıkarmış ve Apple’a göz dağı vermişti. Firmanın bu teknolojiyi yeni çıkacak amiral gemisine entegre edip etmeyeceği ise şimdilik bilinmiyor. Benzer teknolojiler diğer firmalardan da gelecektir.
Firmaların ekran altna yerleşmek için adeta yarışa girdikleri parmak izi sensörü için ilk müjde Synaptics’ten geldi. Sensörü ekranın altına yerleştirmeyi başaran firma bunu kullanacak olan ilk telefon üreticisinin de Çinli Vivo olduğunu duyurdu. Ancak bu teknolojinin 2018’de yaygınlaşması pek olası durmuyor. Bu sene muhtemelen yüz tanıma sistemlerine odaklanılacak ve parmak izi okuyucu da gövde arkasında konumlanacak.
Google’ın Android Oreo kapsamında geliştirdiği proje Project Treble, Android’in en büyük sorunlarından birini çözmeyi amaçlıyor. Güncellemelerin geç dağıtılması problemi için geliştirilen bu proje, Android kullanıcıları için altın değerinde. Oreo bulunmayan cihazlarda etkisini görmek pek mümkün değil ancak Project Treble’ın bu sene Oreo işletim sistemli cihazlar için neler yapabileceğini sonunda göreceğiz. Bakalım cihazlar gerçekten de hızlı bir şekilde uygulama güncellemelerini alabilecek mi…