2018’in gişede en çok para kazandıran filmlerinden bahsettik. Ancak gelin bir de poster tasarımıyla öne çıkan 2018 filmleri nelermiş bir bakalım.
Film endüstrisi açısından hayli bereketli geçen bir yılı geride bırakırken, 2018 filmleri ile ilgili konuşmadığımız bir detay daha bulunuyor: Posterler. Filmlerin kendisi kadar önem taşıyan poster tasarımları, yıl içinde farklı şekillerde karşımıza çıkmayı başardı. Little White Lies‘ın hazırladığı listede ise 2018’in en iyi film posterleri sıralanmış. Sadece sinemayı baz almayan ekip aynı zamanda Netflix gibi çevrim içi platformlarda da yer alan filmlerin posterlerini listeye eklemeyi ihmal etmiyor. Köpek balığı temasını yeniden beyaz perdeye taşıyan The Meg’den Alfonso Cuarón’un Roma’sına kadar gelin bakalım listede neler var.
Jason Statham’ın başrolünü üstlendiği The Meg, sinemanın en sevilen konularından birini, köpek balıklarını ele alıyordu. Filmin posteri ise hayal kırıklığına yer vermeyecek şekilde Jaws esintileri taşıyor. Aynı zamanda filmin önemli noktalarından birine değinmeyi de ihmal etmiyor. Bu posterin alternatif olduğunu belirtelim. Film için pek çok farklı ve yine Jaws göndermeli posterler de bulunuyor.
Tasarımını Caelin White’ın üstlendiği poster, New York manzarasının önünde bir muz üzerinde kaykaylı gençleri sergiliyor. Filmin sunduğu “gençlik enerjisi” ile uyumlu olan poster listeye girmeyi başarmış gibi görünüyor.
Happy as Lazzaro filmi bu listeye İtalya posteriyle girmeyi başarıyor. Mara Cerri’nin imzasını taşıyan poster, tarzıyla klasik poster tasarımlarından bir bakışta ayrılıyor. Temiz kalpli olan Lazzaro zaman zaman “düz düşündüğü” gerekçesiyle eleştirilirken poster de benzer bir hava yaratıyor. İlk bakışta çok sade ve “düz” gibi görünen poster detaylarla zenginleşiyor.
Percival + Associates imzası taşıyan Game Night posteri Hitchcock tarzından beslenen bir tasarımla yer alıyor. Ancak film bir parça gerilim barındırsa da ağırlıklı olarak komedi ve aksiyon üzerine ilerliyor.
LA tarafından tasarlanan Unsane posteri doğrudan ana karakterin yaşadığı soruna odaklanıyor. Filmde karakterin giderek derinleşeceğine işaret eden posterde aynı zamanda karakterin zihninin yaratacağı sıkıntılar da görülebiliyor.
Minimalist tasarımla dikkat çeken poster ilk etapta çok etkileyici görünmese de listedeki yerini 1972 yapımı Jeremiah Johnson filmine yaptığı göndermeye borçlu.
Yılın en garip filmlerinden biri olan Hereditary’nin en az kendisi kadar garip ve etkileyici posteriyle listedeki yerini almasıyla bizi şaşırtmadı. Gravillis Inc tarafından tasarlanan poster, garip bir ailenin garip hikayesine tanık olacağımızı ilan ediyor adeta.
BLT Communications’ın tasarladığı poster, ilk tasarımın daha “renkli” hali olarak karşımıza çıkıyor. Deri tabanın yarattığı etki filmin yapısıyla uyum sağlarken dikiş detaylarına kadar düşünülmüş olması etkileyiciliğini artırıyor.
Sundance festivali için Dana Davis tarafından hazırlanan poster de listede yerini alan işlerden. Poster yönetmenliğini Josephine Decker’ın üstlendiği filmin tabandan gelen sanat hareketi temasını yansıtıyor. Yılan detayları ise film izlendiğinde anlam kazanıyor.
Percival + Associates tarafından tasarlanan alternatif poster minimalist bir çizgiye sahip. Sanat hırsızlığına soyunan dört arkadaşın silüetlerinden yükselen flamingo, ekibin çalmaya çalıştığı kitaptaki flamingoyu temsil ediyor.
2018 filmleri listesinde Totoro’yu görünce şaşırmış olabilirsiniz ancak filmin 30. yıldönümünü kutlamak için tasarlanan bu poster listede olmayı hak ediyor. Çinli sanatçı Huang Hai tarafından tasarlanan yıldönümü posteri detaylarıyla öne çıkıyor.
Lars von Trier’in yeni filmi The House That Jack Built’in poster tasarımı The Einstein Couple imzası taşıyor. The Einstein Couple geçmişte de yine Lars von Trier işlerinden olan ve çok konuşulan Nymphomaniac posterlerine imza atmıştı. Bu tasarım Nymphomaniac kadar dikkat çekmese de ilk bakışta bir Lars von Trier filmi olduğunu anlatacak kadar detaylı ve başarılı tasarlanmış.
Alex Ross Perry’nin punk esintileriyle beslenen dramasının posteri de aynı ruhu taşıyor. Tüm detaylarıyla filmi yansıtmayı başaran poster, listedeki yerini alıyor.
Vasilis Marmatakis imzalı The Favourite posteri şüphesiz bu yılın en etkileyici işlerinden biri. Gördüğünüz an dikkat çeken yapısıyla öne çıkan posteri listede görmek bizim için de şaşırtıcı olmadı. Yorgos Lanthimos’un Dogtooth filminden beri posterleri Vasilis Marmatakis’in tasarladığını da ekleyelim.
B O N D imzası taşıyan Jacques Audiard filmi sadece etkileyici oyuncu kadrosuyla değil posteriyle de dikkat çekenlerden. Olabildiğince sade tasarlanan poster yine de istenen mesajı ulaştırmayı başarıyor.
Joaquin Phoenix’in yeni filmlerinden You Were Never Really Here’ın posteri Empire Design imzası taşıyor. Nostaljik bir hava barındıran poster filmin havasını yakalamaya çalışmış.
Netflix kütüphanesinde bulabileceğiniz Roma yılın en merak edilen işlerinden. Alfonso Cuarón’un son filminin posteri ise Percival + Associates tarafından tasarlandı. Farklı farklı poster tasarımlarına sahip olan Roma’nın tüm posterleri siyah beyaz tema üzerine altın işlemeli başlıkla dikkat çekmeyi baarıyor.
Bir başka Percival + Associates işi olan First Reformed, You Were Never Really Here’da kullanılan benzer bir tasarım hamlesinden beslense de, sade detaylar ve ayırt edici vurgu ile öne çıkmayı başarıyor.
Kenny Gravillis imzalı poster en az filmin kendisi kadar vurucu bir yapıya sahip. Ku Klux Klan başlığı içindeki John David Washington’ı merkeze oturtan posterin vurucu bir etki yaratmak için ayrıca bir şey yapmasına gerek kalmamış.
Huang Hai tasarımı bir başka iş olan Shoplifters posteri de yine listedeki yerini alıyor. Filmin en etkileyici sahnelerinden birini geleneksel Japon tarzıyla buluşturan poster, yıla damgasını vuranlar arasında rahatlıkla yer alıyor.