Bugün gündeme getirildiği üzere 26 yaşındaki OpenAI ihbarcısı Suchir Balaji, San Francisco’daki evinde ölü bulundu.
Yapay zeka araştırmacısı Suchir Balaji, ekim ayında The New York Times’a verdiği röportajda OpenAI’ın telif hakkı yasasını ihlal ettiğine dair endişelerini dile getirmişti. Ölüm nedeninin intihar olduğu tespit edilen Balaji, OpenAI’da yaklaşık dört yıl çalıştıktan sonra bu teknolojinin topluma yarardan çok zarar getireceğini düşünerek istifa etme kararı almıştı. Sam Altman liderliğindeki OpenAI, şu sıralar kâr amacı güden bir şirket olmak odağıyla kurumsal yapısını değiştirmek adına görüşmelerde bulunuyor. Kâr amacı gütmeyen bir şirket olarak kurulan ve bu sayede aralarında Elon Musk’ın da olduğu birçok isimden ciddi yatırımlar alan OpenAI, bu yapıyı artık değiştirmek istiyor. Bu durum özellikle Elon Musk’ın hiç hoşuna gitmiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Musk, ilk aşamada kâr amacı gütmeme amacıyla kurulan OpenAI’ın daha sonra odak değiştirerek insanlığa fayda sağlayan yapay zeka geliştirme misyonu yerine kâr peşinde koşar hale gelmesinin, “orijinal sözleşme kurallarını ihlal ettiğini” düşünüyor. Bunu daha önce de sık sık dile getiren ve ticari dönüşümü esas amaca ‘ihanet’ olarak gören Musk, şirkete bu konuda iki farklı dava açmıştı. Bu yasal adımlar arasına geçtiğimiz haftalarda bir yenisi daha eklenmişti. Gelen bilgilere göre Elon Musk’ın avukatları, OpenAI’ın kâr amacı güden bir kuruluşa dönüşmesini engellemek için ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etti.
Peki OpenAI neden zaman içinde kâr odaklı bir yapıya dönüştü? Bu konuda firma tarafından şunlar aktarılmıştı: “İnsan seviyesinde veya daha üstün zekaya sahip bir yapay zeka sistemi olan Yapay Genel Zeka’yı (AGI) geliştirmenin maliyetinin milyarlarca doları bulacağını fark ettik. Bu nedenle, gerekli finansman ve kaynakları güvence altına almak için kâr amacı güden bir yapıya geçmenin şart olduğunu anladık.” Elon Musk’ın OpenAI’a 45 milyon dolarlık bir katkıda bulunduğu aktarılıyor.