reklamı kapat

POPÜLER

3D baskı organ teknolojisine sınıf atlatan gelişme

3D baskı teknolojisi, yeni yöntemler ve malzemelerle beraber akla gelebilecek hemen her şeyin üretimi konusunda kendini geliştirmeye devam ediyor. Buna organlar da dahil.

Sert plastik malzeme ile üretim gerçekleştiren 3D yazıcıları, organ üretiminde aktif olarak kullanabilmek için esnek ve yumuşak malzemeleri de basabilir noktaya getirmek gerekiyor. Florida Üniversitesi‘ndeki Soft Matter Research Lab takımının geliştirdiği yeni bir yöntem ise bunun önünü açıyor. Christopher S. O’Bryan‘ın önderliğinde hazırlanan akademik makale, yağ bazlı mikrojel içinde silikon baskı gerçekleştirme üzerine yoğunlaşıyor.

Söz konusu makalede jel içinde baskı büyük önem taşıyor. Baskının sıvı içinde konumlandırılmış olması durumunda baskı işlemi sabit bir nokta üzerinde düzgün bir şekilde gerçekleştirilemiyor. Katı kullanılıyor olsa baskı konumunu korumayı başarıyor ancak bu kez baskı zarar görebiliyor ve baskı gerçekleştirilmiş olan alanın üstünde farklı bir alanda baskı yapılamıyor. Mikrojeller ise hem baskının konumunu korumasını sağlıyor hem de rahat bir baskı süreci oluşturuyor. Araştırma ekibi bu yöntemi kullanarak şimdilik sadece silikon baskılar gerçekleştirmiş. Bu sebeple organik baskıların da aynı başarıda seyredip seyretmeyeceğini görmek için hala biraz zaman var. O’Bryan’ın denemek için bastığı modellerden biri ise soluk borusu olmuş.

3D baskı teknolojisi her ne kadar şu an hobi tarafında kendini daha sık gösterme imkanı bulsa da yakın gelecekte tıpta da ağırlıklı olarak yer alacağa benziyor.