3D yazıcıların kötü amaçlı kullanımı hükümetleri endişelendiriyor

21 Ekim 2013 22:54


Bilim insanları, “iyi mi yaptık yoksa kötü mü?” ikilemini tarih boyunca atomun parçalanmasından klonlamaya kadar birçok çığır açan gelişmede yaşadılar. Bu ikilemin günümüzdeki son temsilcisi ise kuşkusuz 3D yazıcılar. Elbette ki 3D yazıcıların ortaya çıkışı yeni değil. 1980’li yıllara dayanan bir geçmişe sahip olan cihaz o dönemde hem çok hantal hem de oldukça pahalıydı. Teknolojik gelişmelerin 3D yazıcıları hızla daha ufak boyutlarda ve daha erişilebilir maliyetlerle üretme imkanı yaratması sonucunda ortaya çıkan; herkesin evinde bir 3D yazıcıya sahip olabileceği fikri, beraberinde birçok soru işaretini de getiriyor.

SİLAH YAPIMI
3D yazıcıların toplumu ve hükümetleri tedirgin eden yanı insanoğlunun hayal gücünün sınırlarının olmayışında saklı. Texas’da bir hukuk öğrencisinin tasarladığı silahı 3D yazıcı kullanarak üreterek tasarımlarını internette paylaşması sonucu, iki günden daha kısa bir sürede tasarımın 100 binden fazla indirilmesi, yetkililerin ve sivil toplum kuruluşlarının endişelerini haklı çıkarttı.

3D yazıcılarla üretilen ilk silah olarak bilinen Liberator Londra’da bir müzede sergilenedursun, ABD ve Avrupa’da bu soruna ilişkin ne gibi çözümler alınabileceğine dair tartışmalar da hızlandı.

YASAKLAR
Teknolojinin gelişimi ve kötü yönde kullanım hızı beklenenin okadar üzerinde gerçekleşti ki, kamu otoritelerinin henüz 3D yazıcılar ile üretilen silahları yasaklama kararı dışında alabildiği bir önlem bulunmuyor. 3D yazıcı ile üretilen silahlar metal detektörlerinde tespit edilemiyor, tasarımları internette erişime açık olduğu için herhangi bir uzmanlık gerektirmiyor, yetkililer tarafından kimin bu yöntemle silah üretip kimin üretmediğine dair bilgi sahibi olabilme imkanı bulunmuyor. Yasal önlemlerin yanı sıra 3D yazıcı üreticilerinin de teknolojinin kötü amaçlı kullanımını önlemeye yönelik yazılım geliştirme çabaları bulunmakta. Bu yazılımlar sayesinde silah ve benzeri yasal olmayan tasarımların yazılım ile tespit edilerek üretiminin engellenmesi gibi kısıtlamalar getirilebileceği tartışılıyor.

SAĞLIĞA ZARARLARI
Bir diğer tartışma ise 3D yazıcıların insan sağlığına olan etkisi ile ilgili olarak devam ediyor. Illinois Institute of Technology araştırmacıları yaptıkları çalışma sonucunda 3D yazıcıların kullanım sırasında ciddi miktarda insan sağlığına zararlı olan çok küçük parçacıkların havaya püskürtüldüğünü ortaya çıkarttılar. Bu parçacıkların insan sağlığına zararının sigara içilen bir ortamda bulunmakla eşdeğer olduğu belirtiliyor.

3D YAZICILARIN GELECEĞİ
Gelecekte 3D yazıcıların artı ve eksilerine dair ne gibi gelişmelerin ortaya çıkacağına dair bir tahmin yürütmek oldukça zor olmakla beraber kullanımının giderek yaygınlaşacağı ve pozitif kullanımı ile hayatımızı kolaylaştırmaya devam ederken kötüye kullanımı ile yetkililerin başını ağrıtmaya devam edeceği kesin görünüyor.

Paylaş