Sınıfının ilk örneklerinden birisi olan McLaren Speedtail, efsane model F1’in devamı niteliğini taşıyor.
Kısa süre önce ortaya çıkan sızıntılarıyla ilk kez detaylarını görme fırsatına eriştiğimiz McLaren Speedtail için resmi tanıtım etkinliği de gerçekleşti. Tabi ki bu, canavarımızla ilgili resmi teknik verilerin artık net bir şekilde masada görüneceğine işaret. McLaren tarafından karşımıza çıkartılan ilk Hyper-GT olarak lanse edilen Speedtail, 90’lı yılların dünya hız rekortmeni F1‘in “torunu” olarak bayrağı devralacak. İlk adımda iddia edilen 1.000 beygirlik güç değerinin resmi kaynaklarca 1.036 beygire yükseltilmiş olması, bu anlamda altı çizilmesi gereken noktalardan birisi. Maksimum sürat olarak 390 km/s’in beklendiği otomobilde, resmi limitin 403 km/s olarak aktarılmış olması da fantastikler çerçevesinde kendisine yer açıyor. Tüm parçalar bir araya geldiğinde Bugatti Chiron‘un önüne geçecek bir otomobilin bizleri beklediği de yavaş yavaş hissediliyor.
Twin-turbo destekli sekiz silindir içten yanmalı ve elektrik motorunun bir araya geldiği hibrit bir bileşen, Speedtail’in asfalt üzerindeki temel silahı konumunda. Ürettiği ütopik değerlerle dikkat çeken bu makine, aracı ivmelenme performansı konusunda da fazlasıyla tatminkar noktalara taşıyor. Gelen ilk bilgilere baktığımızda Speedtail’in 0’dan 300’e hızlanmak için sadece 12,8 saniyeye ihtiyaç duyduğunu görüyoruz. Bu rakamın pek çok otomobil için 0-100 değeri olmasının yanı sıra, Bugatti Chiron’dan 0,3 saniye daha iyi noktada konumlanması da ayrı açıdan ilgi çekiyor.
Bu fantastik rakamlara erişmek konusundan tabi ki sadece motor sorumlu değil. Ağırlık kazanımının elde edilebilmesi adına gövde panellerinin tamamında titanyum destekli karbon fiber alaşım kullanılan otomobil, tasarım çizgilerinin de etkisiyle birlikte sürtünme katsayısı olarak da iyi seviyelerde geziniyor. Gövde panellerine patentli olarak geliştirip dahil edilen aktif parçalar da bu noktada aerodinamik açıdan ihtiyaç duyulan rahatlığı sağlamaktan sorumlu. Tabi ki bu noktada yine karbondan üretilen monokok şasinin hakkını da vermeden geçersek olmaz. Speedtail’in ebatları da en az arka tarafa doğru gidildikçe keskinleşen tasarımı kadar önemli. Toplamda 5.137 milimetre uzunluğunda olan otomobil kardeşi P1’den 549 milimetre, Bugatti Chiron’dan ise 600 milimetre daha ileride.
Speedtail’in dış tasarımı kadar içerisine de çok ciddi mesai harcayan McLaren, F1’i en çok burada hissettiriyor bizlere. Merkezde konumlanan koltuk ve direksiyon üzerine şekillenen iç dünyada, başlangıç ve vites kumandalarının tavana entegre edilmiş olması, uçak kokpitlerini akıllara getiriyor. Bununla birlikte konsola hakim olan temel parçalar LCD teknolojisine sahip ekranlardan oluşuyor. Arka tarafta iki yolcu için de alana yer veren marka, üç kişilik bir otomobil olarak asfalta indiriyor Speedtail’ı. Toplamda 106 adet üretilecek olan Speedtail 2,24 milyon dolarlık fiyatla alıcı bulacak. Tüm siparişleri alınan aracın ilk teslimatları 2020 yılından itibaren başlayacak.