5D disklerle “sonsuza dek” veri depolama [Video]

17 Şubat 2016 12:04

Southampton Üniversitesi’ndeki bilim insanları dijital veri depolama alanında önemli bir buluşa imza attı. Geliştirilen “5 boyutlu” disklerle, verileri milyarlarca yıl saklamak mümkün.

Southampton Üniversitesi’nin Optical Research Center (ORC) departmanı, yaptığı duyuruyla 5 boyutlu bir kayıt yöntemiyle verilerin güvenle milyarlarca yıl saklanabileceğini belirtti. Bahsi geçen yöntem üzerinde 2013 yılından beri çalışmalar gerçekleştiren ekip, nano yapılı cam üzerine farklı bir lazerle yazma tekniğiyle, verileri 5 boyutlu olarak kaydediyor. Dokümanlar, son derece kısa ve yoğun ışık dalgalarından oluşan ultra hızlı lazerle, birbirinden beşer mikrometreyle (metrenin milyonda 1’i) ayrılan üç katman nano yapılı nokta üzerine yazılıyor.

Bu yöntemle, 360 TB’lık diski dolduracak kapasitede veriyi oda sıcaklığında sonsuza kadar koruyabilme gibi benzersiz özellikte bir “bellek” ortaya çıkıyor. Sonsuz kelimesini bilim adamları kullanmıyor elbette; veri arşivlemede çığır açan bu teknik için verileri 190 santigrat derecede 13,8 milyar yıl boyunca bozulmadan depolamanın mümkün olduğu ifadelerini kullanıyorlar.


ORC’deki ekip, şu anda İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Magna Carta ve Newton’un ünlü eseri Opticks’in dijital kopyalarını 5D veri depolama yöntemiyle kayıt altına almışlar. Aşağıdaki videoda lazerle yazma süreci kısaca gösterilen 5D veri depolama yöntemiyle inanılmaz büyüklükteki veriler ekstrem koşullarda bile saklanabilecek.

VİDEO

Paylaş