4G teknolojisinin yerini alan 5G teknolojisi, bazı kesimlerce sağlığa çok zararlı olarak tanıtılıyor. Ancak yapılan araştırmalar tersini gösteriyor.
5G teknolojisi yavaş da hayatımıza gitmeye başladı. Henüz Türkiye’de olmamasına rağmen yurt dışında kapsama alınını artıran bu yeni nesil bağlantı teknolojisi, yukarıda da dediğimiz gibi zaman zaman “insan sağlığına çok zararlı” şeklinde yorumlar alıyor. İşte bunu test eden Internation Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), durumun böyle olmadığını aktarıyor. Söylendiği kadarıyla 5G’nin insan sağlığı üstüne 4G’den farklı bir etkisi bulunmuyor. 5G’nin kullandığı radyo frekanslarının “radyasyon” açısından insan sağlığına 4G’den farklı bir olumsuz etkisinin bulunmadığı net şekilde tespit edildi deniyor. Bunları bilimsel olarak özel ortamlarda test eden araştırmacılar, yeni dönem için şimdilik kafaları rahatlatıyor. Ancak yine de bu tarz teknolojilerin insan sağlığı üzerinde uzun vadeli bazı olumsuzluklarının olacağını kabul etmek gerekiyor. Ancak direkt olarak “5G öldürüyor” ya da “5G kanser yapıyor” tarzında bir durum ortada bulunmuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
5G teknolojisi çok büyük artışlar getiriyor
Ancak teknolojinin bu yüksek hızı sunması için özel altyapılara ihtiyaç duyuyor. 5G teknolojisi yüksek frekanslarda görev yaptığı için büyük alanlara tek bir baz istasyonu üstünden yüksek hızda veri sağlanamıyor. Bunun yerine elektrik direkleri gibi yerlere konumlandırılacak kadar ufak istasyonlar kullanılıyor. Bu istasyonların hemen yakınında 5G inanılmaz hızlı çalışıyor. Ancak bu ufak istasyondan uzaklaşıldığı zaman hız çok ciddi şekilde düşmeye başlıyor. Burada 100 metre ileriye gitmek bile alınan hızın yarı yarışa düşmesine yeterli oluyor. Ayrıca hızın yağmur ve çevredeki binalardan da çok ciddi olarak etkilendiği belirtiliyor.