Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye’de kullanılabilmesi için ödenmesi gereken IMEI kayıt ücreti 2023 yılında yine artıyor.
TÜİK, geçtiğimiz hafta 2023 yılı vergi, harç ve cezalara uygulanmak üzere 2022 yılına ilişkin yeniden değerleme oranına esas olan veriyi açıkladı. Cumhurbaşkanı, Vergi Usul Kanunu kaynaklı artırma veya azaltma yetkisini kullanmazsa 2023 yılında vergi ve harçlar yüzde 122 oranında artacak. Buna bağlı olarak her yıl düzenli olarak artış gösteren IMEI kayıt ücreti de yeni yılda maalesef 2.732 TL’den tam 6.090 TL’ye yükselecek.
Yani yeni yılda kişilerin yurt dışından Türkiye’ye getirdiği telefonu kullanabilmesi için 6.090 TL vermesi ve aynı zamanda pasaport kaydı yapması gerekecek. Peki bunun yeni yılda bir avantajı olacak mı? Giriş ya da orta seviye değil ancak üst seviye amiral gemisi telefonlarda halen bir fiyat avantajı bulunuyor.
Örneğin 128 GB depolamaya sahip iPhone 14 Pro için ABD fiyatı vergiler hariç 999 dolar seviyesinde yer alıyor. Bu model bölgesel bazı vergiler ödenerek Apple’dan yaklaşık 1.087 dolar gibi bir fiyata satın alınabiliyor. Bu 2023 yılında ABD özelinde değişmeyecek fiyat, 5 Kasım 2022 tarihli güncel dolar kuru üzerinden 20.183 TL yapıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Buna 6.090 TL IMEI kayıt ücreti eklendiği zaman fiyat 26.273 TL seviyesine çıkıyor. 128 GB depolamaya sahip iPhone 14 Pro, 5 Kasım 2022 itibarıyla Türkiye’de yaklaşık 17.902 TL‘lik KDV ve diğer yasal ücretler ile tam 39.999 TL‘ye satılıyor. Sonuç olarak 128 GB iPhone 14 Pro modeli 2023 yılında yurt dışından alınırsa ve getirilirse Türkiye’ye oranla yaklaşık 14 bin TL kadar tasarruf elde edilebilecek.
Ayrıca bazı ülkelerde / bölgelerde ödenen yerel vergiler ülkeden çıkışta geriye alınabiliyor. Bu sayede daha fazla tasarruf etmek de mümkün oluyor. Buna ek olarak 2023 yılında dolar kuru artarsa (Örneğin 20 TL olursa) aradaki fark daha da açılabilir.
Yurt dışında getirilen telefonlar için şunu bir kez daha belirtmekte fayda var. Uzun bir süredir yurt dışında getirilen telefonu pasaport kaydını yapan kişinin üstüne kayıtlı bir SIM kart ile kullanmak gerekiyor. Eskiden buna gerek yoktu ancak süreçte değişikliğe gidildi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hepsine ek olarak Türkiye’de bu aralar IMEI özelinde çok sayıda gelişme oluyor. Örneğin geçtiğimiz hafta bir IMEI klonlama konusu gündeme gelmişti. Türkiye’de son dönemde akıllı telefon pazarında önemli bir sorun haline gelen, IMEI bilgisi değiştirilmiş ya da başka bir deyişle IMEI’si klonlanmış cihazlarla ilgili olarak düzenlemeye gidildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan ve kabul edilen yeni dönemde halihazırda 7 yıl olan elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimlik bilgilerinin pasife alınması süresi 1 yıla düşünülüyor. Temel olarak artık bir yıl boyunca sinyal alınamayan (Görüşme yapılmayan, internete girilmeyen ya da mesaj atılmayan) cep telefonları bloke edilecek.
Not: Bu içerikte elbette özel olarak iPhone almak için yurt dışına çıkılmasından bahsetmiyoruz. O konuda artık kesinlikle bir avantaj elde etmek mümkün değil. Çünkü uçak biletleri gerçekten çok yüksek ve pasaport masrafları da azımsanmayacak seviyede.