reklamı kapat

POPÜLER

Pentax MX-1 incelemesi

NOSTALJİ RÜZGARINA PENTAX DA KAPILDI VE ESKİ GÖRÜNÜMLÜ GÜÇLÜ BİR KOMPAKT OLAN MX-1’LE PAZARA GİRDİ. ÖZEL BİR MODEL OLAN MX-1, TARZINI ORTAYA KOYMAK İSTEYEN FOTOĞRAF MERAKLILARINI BEKLİYOR

Akıllı telefonların gelişen kameraları, kompakt fotoğraf makinelerini zor durumda bıraktı. Kimi markaların, bazı giriş seviyesi modellerini üretmeyi bırakacağı bile ortaya çıktı. Orta ve uzun vadede fotoğraf makinesi üreticilerini zor durumda bırakacak gibi görünen bu gidişattan kurtulabilmek için üreticiler farklı konseptlere yöneldi. Üst seviye donanıma sahip güçlü kompakt makinelerin yanında bir de retro görünümlü makineler hayatımıza girdi. Japon üreticilerin başı çektiği bu trende katılan bir diğer Japon ise Pentax oldu. Firmanın, nostaljik tasarımıyla 1950’lerden kalmış gibi görünen MX-1 adlı modeli retro tutkunlarının yeni arzu nesnesi haline geldi. Göz alıcı kasasıyla bizde bile bu hissi uyandırmayı başardı. Makinenin üst ve alt kısmı, metal parçalarla kaplı. Ön yüzü ise deriyi andıran, kaymayı önleyen özel bir kaplamayla. Köşeli bir forma sahip olan MX-1’in elde duruşu konforlu.

Makinenin sağ tarafındaki kapağın altına micro-HDMI çıkışı ve PC/AV bağlantıları yerleştirilmiş. Sol tarafta pop-up flaşı yuvasından çıkarmaya yarayan küçük bir anahtar yer alıyor. SD kart girişi ve pil yuvası ise alt kısımdaki kapağın altında kalıyor. Pil, yaklaşık 290 fotoğraf çekmeye yetecek kapasitede. Arka yüzdeki ekran 3 inç büyüklüğünde ve hareketli. 921 bin noktalı ekran 45 derece aşağı, 90 derece de yukarı dönebiliyor. Dokunmatik olmaması ve hareket kabiliyetinin biraz sınırlı hali üzse de parlaklık ve ton ayarlarına izin vermesini artı hanesine yazıyoruz. Pop-up flaş, 28 mm odak açıklığında yarım metre ile 12 metre arasında etkili oluyor. Flaşın seviyesini ve senkronunu ayarlayabiliyorsunuz. MX-1’in ana kontrol düzeneği deklanşörün çevresinde toplanmış vaziyette. Deklanşörün ve arkasında kalan açma kapama düğmesinin hemen sağında ana mod tekeri yer alıyor. Deklanşörün sağında ve video kaydı düğmesinin arkasında kalan yerde ise poz telafisi tekeri yer alıyor. Ufak bir kontrol tekeri de arka yüzde konumlandırılmış.

İLGİLİ HABERLER