Proje çerçevesinde üretilen prototip akıllı telefon, gelişmiş sensörler aracılığıyla üç boyutlu mekan tarama ve iç mekan navigasyon gibi görevleri yerine getirebiliyor. Bilgisayar görüş teknolojisini Movidius tarafından üretilen Myriad 1 adlı bir yardımcı işlemci sağlıyor. Tango Projesinin ekibinin başında bulunan Johnny Lee, işlemcinin amacının, Kinect benzeri bilgisayar görüşünü akıllı telefonlara taşımak olduğunu belirtiyor.Lee, 2011 yılında Google’a geçmeden önce Carniege Mellon Üniversitesi’nde Wii’nin oyun kumandası için sanal gerçeklik araçları üzerinde çalışmış ve daha sonra Microsoft’ta Kinect teknolojisinin geliştirilmesinde görev almıştı.
EVİN İÇİNDE ÇİZGİ FİLM KAHRAMANLARI İLE SAKLAMBAÇ KEYFİ
Projenin hayata geçmesi halinde kullanıcılara ne gibi yararlar sağlayabileceğine ilişkin olarak ise bir takım örnekler sıralanıyor ancak elbette ki teknolojinin kapasitesi bu örneklerle sınırlı kalmıyor. Örneğin akıllı telefon aracılığıyla bir evin tüm ölçüleri mobilyacıya gitmeden önce alınabiliyor, gidilmek istenen bir yere ait navigasyon bilgisi sadece sokaklarla sınırlı kalmayıp mekanın içerisinde dahi devam edebiliyor, hiç bilinmeyen bir binada dahi istenen yere ulaşılabiliyor, istenilen bir ürünün süpermarkette hangi rafta olduğu bulunabiliyor ve hatta en sevilen oyun karakterleri ile evin içerisinde saklambaç dahi oynanabiliyor.
PROTOTİP AKILLI TELEFON GELİŞTİRİLDİ
Teknolojinin amacı akıllı cihazların tıpkı insanların kurduğu gibi içerisinde bulundukları üç boyutlu çevre ile iletişim kurabilmelerini sağlayarak anlık olarak çerveyi haritalayabilmek. Geçtiğimiz yıldan beri Tango projesi üzerinde çalıştığını belirten ATAP, 5 inç ekran boyutuna sahip, cihazın üç boyutlu hareket verilerini takip edebilecek özel yazılım ve donanımlarla zenginleştirilmiş bir akıllı telefon prototipi üretti. Prototip, üzerindeki hareket sensörlü kamerası ve derinlik sensörü aracılığıyla elde edilen saniyede 250 bin 3D ölçümünü kombine ederek içinde bulunulan çevreye ilişkin tek bir 3D model verisi oluşturuyor. Prototip tahmin edilebileceği üzere Android işletim sistemi ile çalışıyor.
200 GELİŞTİRİCİYE PROTOTİP DAĞITILACAK
Projede yer almak isteyen gönüllülere ihtiyaç duyduğunu belirten Google, şu ana kadar üretilen 200 prototip geliştirici setini 14 Mart’a kadar kendisi ile iletişim kurup neler yapabileceğini belirten geliştiriciler içerisinden seçilenlere dağıtmak istiyor. Projede Google ile çalışan bir çok firma ve üniversite de bulunuyor. Projenin akıllı telefonlara uygulanması halinde bir sonraki aşama olarak tahmin ettiğimiz Google Glass için geliştirilmesi, sahip olduğumuz tüm cihazların bu zamana kadar sunduklarından kat kat fazlasını sunabilme yeteneği kazanacakları anlamına gelebilir. Bu heyecan verici projenin gelişimini yakından takip etmeye devam edeceğiz.
VİDEO