Teknolojinin insan ömrünü uzatmak için var gücüyle çalıştığını her gün görüyoruz. Kendini yenileyen kas kitlesinden yapay kalp zarına kadar pek çok buluş insanı ölümsüz kılmak istercesine organ ve doku dejenerasyonunu durdurmaya çalışıyor. Bu sefer de Louisville Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar, organ bağışını ve bekleme listelerini tarihe karıştırmaya aday bir adım atarak 3D yazıcıyla yapay bir kalp üretmeye başladıklarını açıkladı.
Gözü epey yükseklerde olan bu projedeki esas hedef, kalp naklinde kullanılacak yeni kalbin hastanın kendi hücreleri kullanılarak üretilmesi. Teknolojinin tam olarak geliştirilip insanlarda kullanılacak hale gelmesi onlarca yıl sürecek gibi görünse de, farklı merkezlerdeki araştırmacılar bir süre önce 3D yazıcı yardımıyla atel, kalp kapağı ve insan kulağı gibi çeşitli organları üretmeyi başardı.
Louisville Üniversitesi’ndeki araştırmacılar şu ana kadar hücrelerden kalp kapağı ve damarlarını üretmeyi başarmış. Bu noktadan itibaren farklı yöntemlerle kalbin diğer bölümlerinin de üretilmesi amaçlanıyor. Tamamlanmış kalbe doğal ve yapayın bir karışımı olduğunu vurgulayan “bioficial” yani “biyoyapay” kalp adı verilecek.
Ölümsüzlük çok uzak bir hayal olsa da, organ naklinde çığır açacağı kesin olan bu teknolojinin bir an önce uygulanacak düzeye gelmesini diliyoruz.