Mayo Clinic‘te gerçekleştirilen deneysel bir tedavide, kan kanseri olan 50 yaşındaki bir hastaya 10 milyon kişiye yetecek dozda kızamık aşısı enjekte edildi. Sonuçları yayınlayan Mayo Clinic Proceedings dergisinde belirtilene göre, çılgınlık olarak nitelenebilecek bu girişim gerçekten de işe yaradı.
Kan kanseri tedavisinde tüm yöntemleri denemesine rağmen başarılı bir sonuç elde edilmeyen Stacy Erholtz üzerinde denenen yöntem şu ana kadar olumlu sonuçlar vermiş. Erholtz’un tüm vücuduna yayılmış olan kanser hücreleri, 10 milyon kişilik kızamık dozu verildikten sonra gerilemeye başlamış. Ancak aslında deneyde iki kişi yer almış ve sadece Erholtz’un durumunda tam bir iyileşme kaydedilmiş. Yine de araştırma ekibi tek kişide elde edilen bu sonucun dahi kızamık aşısının kanseri öldürebileceğini ortaya koyduğunu savunuyor.
Aslında virüslerin kanserli hücreleri yok etmek için kullanılabileceği on yıllardır bilinen bir durum. Virüsler, kanserin defans mekanizmasını yorgun düşürdüğü gibi tümörlere yapışarak kendilerini çoğaltacak bir ortam olarak kullanıyorlar. Bunun sonucunda kanserli hücreler patlıyor ve çoğaltılmış hücreleri serbest bırakıyor. Son olarak da vücuttaki bağışıklık sistemi aşının kalıntılarına saldırarak mücadeleden muzaffer çıkıyor.
Mayo Clinic’teki araştırmanın başında bulunan moleküler tıp uzmanı Stephen Russell, virüs tedavisinin daha önce farelerde denendiğini, ancak ilk insan çalışmasını kendilerinin gerçekleştirdiğini belirtiyor. Ekip şimdi de bu deneyi çok daha geniş bir örneklem grubu üzerinde gerçekleştirmek istiyor.
Araştırma ekibi elde edilen sonucun çok abartılmaması gerektiğini ısrarla belirtse de, kanserin grip kadar yaygınlaştığı bir dönemde umutlanmamak elde değil.