reklamı kapat

POPÜLER

Mantar, bakteri ve yaban arısından drone

Muhtemelen kendinizi çok nadir olarak şehirden uzaklara, ağaçların altına atabiliyorsunuz. Bir dahaki gidişinizde biraz mantar toplayın, evde biyo-drone yaparken işinize yarayacak…

Görüntü toplama amacıyla kullanıldığı gibi askeri amaçlarla da kullanılan drone’ların ortak özelliği sahip oldukları motor ve diğer donanımlarının sert plastik ya da metal gibi malzemelerle kaplı olmasıydı… Olmasıydı diyoruz çünkü artık biyo-drone var!

Stanford, Brown ve Spelman Üniversitelerinden bir ekip; mantar, bakteri ve yaban arısı tükürüğünden drone yaptı. Mantarın vejetatif kısmının temel alındığı tasarımın üzeri ise bakteriyel selüloz tabakaları ile kaplandı.

Ortaya çıkan malzeme deriye benziyordu ve kurutulmasının ardından da su yalıtımı için de yaban arısı tükürüğü kullanıldı. Bir Quadrator’un teknolojik yapısı üzerine geçirilen bu kaplama, ilginç bir deneyin sonucu olarak teknoloji ve bilim dünyasının karşısına çıktı.

biodrone_fungusStanford-Brown-Spelman ekibi prototip drone konsepti için üç boyutlu modelleme dosyalarını da (STL formatında) paylaştı. Yani kamuya açık bir proje söz konusu. Evde bu tip bir bileşimin oluşturulması mümkün olmayabilir ama örneğin laboratuvar ortamlardında deneysel amaçlarla üretim yapılabilir. Proje gizli operasyonlar için kullanılabilir bir formdan öte, sürdürülebilir biyo-malzemelerin üretimine odaklı bir deney oldu.

İLGİLİ HABERLER