2015 yılı Nobel Kimya Ödülü sahiplerini buldu. Üç bilim insanına verilen ödülü kabul edenlerden biri de Dr. Aziz Sancar.
DNA onarımı üzerine çalışmalar yapan Dr. Aziz Sancar’la beraber İsveçli Tomas Lindahl ve Amerikalı Paul Modrich’in aldığı Nobel Kimya Ödülü, İsveç Kraliyet Bilim Akademisi’nin açıklamasına göre yaşayan hücrelerin faaliyetlerine dair temel bilgiler sağlıyor.
Üç bilim insanının da yaptığı çalışmalar sonucu hücrelerin kendi DNA’larını tamir etmesi ve genetik bilgiyi koruma altına alması açıklanıyor. Bu çalışma verilerinin kanser tedavilerinde de kullanılabileceği belirtiliyor. 1946 doğumlu Aziz Sancar’ın Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalıştığını da ekleyelim.
2007 yılında verdiği röportajda “DNA onarımı hem kanserin önlenmesi için hem kanser tedavisi için önemli. DNA onarımı yapan enzimleri ayrıştırıp onların mekanizmasını aydınlattık” diyen Dr. Sancar, UV ışınlarının DNA’ya verdiği zararın tamir edilme mekanizmasını açıklıyor. Onarım mekanizmasında herhangi bir sorun olması, kişilerin güneş ışığına maruz kalınca cilt kanserine yakalanmasını tetikliyor. Hücreler aynı zamanda nükleotid eksizyon tamirini kullanarak genetik mutasyondan doğan hataları da düzeltiyor. Ödül alan diğer bilim insanlarında da olduğu gibi Dr. Sancar’ın çalışmaları kanser tedavisi için büyük önem taşıyor.
VİDEO
Announcement of the 2015 #NobelPrize in Chemistry http://t.co/yzoGKjKsng
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2015