IBM, New York’taki laboratuarlarında bulunan kuantum bilgisayarını, bugünden itibaren herkesin kullanımına açtığını duyurdu. Bulut üzerinden dünyanın her yerindeki bilim insanları, akademisyen ve öğrencilerin kullanımına açılan bilgisayar, çok yüksek paralel işlem kapasitesiyle klasik PC’lerden kat kat daha üstün.
IBM’in bu hamlesi bizim gibi tüketicilerden ziyade bilim insanlarını ve bu alana ilgi duyan öğrencileri ilgilendiriyor çünkü klasik PC’lerden çok daha farklı bir çalışma mantığı var. Kuantum bilgisayar, özetle, sıradan bilgisayarların yapamadığı bir hızda problemleri çözebilir; kimyadaki moleküller arası etkileşimlerde olduğu gibi milyarlarca değişkenle aynı anda işlem yapabilir. Dolayısıyla IBM’in hayata geçirdiği bu projenin bilim dünyası için anlamı büyük. Çünkü örneğin NASA’nın ihtiyaç duyacağı hacimde işlemleri yapabilen, araştırma merkezinin sıkı korunan laboratuvarlarında bulunan bunun gibi bir işlemciye, sıradan kullanıcıların erişimi yok.
Öte yandan IBM gibi Google’ın da (yapay zeka çalışmaları için) kuantum bilgisayarı çalışmaları sürdürdüğü biliniyor. Zira kuantum bilgisayarı, akıl yürütebilen makinelerin geliştirilmesine yardımcı olacak otomatik öğrenmenin (machine learning) sınırlarını genişletmek için kullanılabilir. Dolayısıyla bu hamlesiyle IBM, Google’ın da önüne geçmiş oldu.
Deneylerini IBM’in kuantum bilgisayarıyla yapmak isteyen bilim insanları daha detaylı bilgi için IBM’in web sitesine göz atabilir.