reklamı kapat

POPÜLER

Yataktan hiç çıkmamanın insan bedenine etkileri [Video]

Yoğun bir iş gününün ardından eve döndüğünüzde kesintisiz bir ay uyuyabileceğinizi düşünüyorsanız fikrinizi yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir. Çünkü yatağınız her ne kadar evdeki en rahat köşe de olsa uzun vadede üstünde kalmak isteyeceğiniz bir nokta değil.

Tatil ve uykunun çekiciliği insanı kendine çabuk alıştıran bir bağımlılığa dönüşebiliyor. Ancak bir kez bile “Hiç yataktan çıkmasam keşke” diye düşündüyseniz Life Noggin‘in videosunu izledikten sonra aynı şekilde düşünmeyeceğinizi söyleyebiliriz. Bir insanın yataktan hiç çıkmadığı takdirde vücudunda olabilecekleri anlatan video, NASA’nın deneyiyle başlıyor. 70 gün boyunca yataktan çıkmadan geriye doğru 6 derecelik açıyla yatmak için gönüllü bir deneğe 18 bin dolar ödeyen NASA, yerçekimsiz ortamın insan üzerindeki etkisini araştırmış. 70 günün ardından ayağa kalkan deneğin kalp atış hızı 150 BPM’ye çıkarken dengesinde de bozulmalar gözlemlenmiş.

Ancak bu yerçekimsiz ortam için yapılmış bir deney. Videonun devamında Life Noggin, evinizdeki yatağınızda sırtüstü, hareketsiz bir şekilde uzun süre yatarsanız olacakları açıklıyor. Uzun süre bu şekilde yatmak insanda bası yarası (yatak yarası) oluşumuna sebep oluyor. En basit tabirle deri dokusu yatak ve beden ağırlığı arasında sıkışıyor ve beden ağırlığının baskınlığı kanın deri hücrelerine geçişini engelliyor. Sonuç olarak deri hücreleri zarar görüyor ve ölüyor. Bası yarası daha çok kuyruk sokumu, kalça ve omuzlarda görünüyor. Kas gücünde ciddi kayıplar yaşanırken, insan daha çabuk yoruluyor. Kemikler de kütle kaybına uğruyor ve kemik erimesinde artış görünüyor.

Uzun lafın kısası daha pek çok negatif etkinin yer aldığı sabit “dinlenme” durumu arzuladığınız tatil olmayabilir. Hatta bu videodan sonra uyku saatlerinizi dahi düzenlemek isteyebilir, koşa koşa spora yazılabilirsiniz.

VİDEO