Giderek akıllanan televizyonlar, oturma odamızdaki boş zaman geçirme aracı olmaktan çıkıp, evde geçirdiğimiz zamandaki tüm eğlencenin baş aktörü haline geliyor. İnternet servisleri, uygulamalar, harici içerik desteğinin çeşitliliği ve zengin bağlantı seçenekleri televizyonları önemli araçlara dönüştürüyor. LG 42LW570S de hem akıllı TV özellikleri hem rakiplerinden farklı olan 3D desteği hem de görüntü kalitesiyle bu yarıştaki iddialı modellerden biri. Televizyonun teknik özelliklerine ve getirdiği yeni teknolojilere girmeden önce biraz kurulum ve tasarım detaylarına değinelim. Malzeme olarak cam veya metalin kullanılmadığı standın televizyonu tutuşu dengeli ama kendisi pek öyle sağlam değil. Takıp çıkarırken dikkatli olmak gerek çünkü plastik parçalar sıkıntı yaratabiliyor. Standın oldukça büyük olduğunu da belirtelim. Çerçevesinin üst ve alt kısımlarında metal görünümlü bir materyalin bulunduğu televizyonun, sağ sol çerçeveleri mat bir kaplamaya sahip. Çerçevenin karşıdan görünümü biraz kalın lakin göze oldukça hoş görünüyor. Kontrol tuşları televizyonun sağ alt kısmının hemen arkasında yer alıyor. Yana bakan yüzünde 2 adet USB, 4 adet de HDMI girişi bulunan televizyonun diğer bağlantı noktaları arkasında yer alıyor. LG bu konuda elini korkak alıştırmamış ve işe yarayan tüm bağlantı seçeneklerini sunmuş. Bağlantılarla ilgili tek sıkıntı, kablosuz Wi-Fi adaptörü ve haricen satılan Magic Motion kumandanın alıcısının iki USB girişini de kapatması. Harici bir bellek veya sabit disk takmak istediğinizde bu iki USB’li aparattan birini devre dışı bırakmanız gerek.
SADE VE ŞIK KULLANICI ARAYÜZÜ
Televizyonu açtığınızda ilk dikkat çeken oldukça sade, kolay anlaşılan ve kolay kullanılan kullanıcı arayüzü oluyor. LG’nin “Home Dashboard” olarak adlandırdığı bu ana ekran, o an açık olan yayına/bağlantıya ait ekran, uygulamaları gösteren Premium ve LG Apps kutuları ile çeşitli uygulamalara ve web tarayıcıya kolayca ulaşmayı sağlayan Launcher Bar’dan oluşuyor. Hem Home Dashboard hem de televizyonun diğer ayarlarında, menülerinde kullanılan renkler, ikonlar ve kutular gerçekten çok güzel. Televizyonla zaman geçirirken insanı rahatsız etmiyor. Kafa karıştırmayan geniş ayar menüsü bile sizler için fazlaysa uzaktan kumanda üzerinden erişilebilen Quick Menu, tüm ses ve görüntü ayarlarını hızlıca yapabilmenize imkan tanıyor. Arayüzün kontrolü, arka aydınlatmalı standart uzaktan kumanda ve hareket algılayıcılı Magic Motion kumanda ile yapılıyor. Alıştıktan sonra Magic Motion’ı elinizden bırakmak istemeyeceğinizi söyleyebiliriz. Bu kumandanın ekranda beliren imlecinin şekli, büyüklüğü ve hızının ayarlanabiliyor olması da çok önemli bir artı.
GÖRÜNTÜ PERFORMANSI
Televizyonda kendi çektiğimiz üç boyutlu görüntüler de dahil olmak üzere birçok görüntüyü izleme fırsatımız oldu. Ekranındaki her LED’i ayrı ayrı kontrol eden Micro Pixel ve görüntülerdeki bulanıklığı en aza indiren TrueMotion 100 Hz özelliklerinin de katkısı olsa gerek oldukça parlak, keskin ve net görüntüler elde ettik. Televizyonun altyazı desteği de bulunuyor. Üstelik altyazının karakter kodu, boyutu ve konumu ayarlanabiliyor. LG’nin yeni nesil olarak nitelediği bu modelde yeni bir 3D teknolojisi kullanılıyor. Görüntüleri üst üste bindirmeyen bu teknoloji sayesinde göz yoran, baş ağrısı yapan Active Shutter’lı ağır gözlükler ortadan kalkıyor. Yalnızca polarize özelliğe sahip olan gözlüklerle üç boyutlu içerikler izlenebiliyor. Bunun en önemli avantajı ise gözlük masrafının bir hayli düşmesi. Hatta 42LW570S’nin ikisi siyah 5 tanesi farklı renklerde gözlükle birlikte geliyor oluşu ekstra gözlük masrafını tamamen ortadan kaldırıyor denebilir. Televizyonun farklı 3D modları arasında 2D’den 3D’ye yükseltme de bulunuyor. Tam anlamıyla bir üç boyut deneyimi değil ama yine de başarılı.
İNTERNET VE UYGULAMALAR
Son dönemde birçok televizyonda internete bağlanabilme özelliği mevcut ama bunu ileri taşıyabilen marka ve model sayısı sınırlı. LG bu konuda da iddialı. Dahili olarak YouTube, Facebook ve Twitter gibi birçok uygulama ile yüklü gelen televizyona, LG Apps üzerinden yeni uygulama ve oyunlar yüklenebiliyor. Bu hizmetin Türkiye’de bu ay içinde kullanıma açılacağı belirtiliyor. LG’nin uygulamalarının çoğu detaylı ve kolay kullanıma sahip. Örneğin bir süre denediğimiz Twitter’da Reply, Retweet ve listeler gibi tüm fonksiyonlar kullanılabiliyor. Televizyonda dahili bir web tarayıcı da bulunuyor. Üstelik tarayıcı flash destekliyor. Bu da rakipleri karşısında bir avantaj tabii ki. Toparlamak gerekirse, LG’nin bu modeli yeni nesil televizyonların sunması gerekenden de fazlasını kullanıcıya sunuyor oluşuyla bizden tam puan aldı. Bütçeniz de uygunsa kesinlikle üzerinde düşünün.