Sony Ericsson, uzun yıllardır telefon üretiyor ama akıllı telefon pazarında söz sahibi olduğu pek söylenemez. Bunun nedeni de pazara girmekte hem biraz geç kalmış olması hem de öncesinde çıkardığı telefonların rakiplerine kıyasla pek popüler olamaması. Ancak bu yıl duyurulan yeni nesil telefonlarla bu gidişat değişecek gibi görünüyor. Xperia serisinin en kıdemli üyesi Arc’ın ardından Neo da Türkiye pazarında. Ağabeyi kadar gösterişli bir cihaz değil belki ama onun yaptığı her işi yapabilecek kapasitede ve ek olarak Arc’ta olmayan ikinci kameraya da sahip. Neo, Arc’a nazaran daha küçük ve daha kalın. Ancak elde tutması ve kullanması güzel. Malzeme olarak plastiğin tercih edildiği kasa, kırmızı, gümüş ve siyah-mavi olmak üzere üç renk seçeneğine sahip ve ne yazık ki parmak izi tutuyor. Kasanın sağ yanında açma-kapama ve tuş kilidi işlevini gören tuş, ses tuşu ve kamera tuşu bulunuyor. Üst kısımda ise microUSB ve microHDMI bağlantıları yan yana konumlandırılmış. Bunların tam arasında da kulaklık girişi yer alıyor. Cihazın sol yan ve alt yüzünde herhangi bir bağlantı noktası veya tuş bulunmuyor. Her telefonda farklı bir sırayla dizili olan Android tuşları Neo’da fiziksel ve ekranın hemen altında yer alıyor. Bu tuşların ortasında yer alan ana ekran tuşuna basılarak tuş kilidi menüsü görüntülenebiliyor. Bizleri yan kısımdaki tuşu kullanmaktan kurtardığı için bu önemli ve işe yarar bir özellik. Telefonun microSD kart yuvası birçok telefonda olduğu gibi kapağın altında. Gönül isterdi ki kolaylıkla kart takıp çıkarabileceğimiz bir yerde olsaydı.
MOBILE BRAVIA ENGINE
Neo’nun 3,7 inç büyüklüğündeki ekranı, Mobile Bravia Engine teknolojisine sahip ve bu sayede oldukça canlı ve net bir görüntü veriyor. Gün ışığı altında dahi görüşte bir sıkıntı yok. Ekranın hassasiyeti de sorunsuz. Android işletim sisteminin akıllı telefonlara özel son sürümü 2.3’ü kullanan telefon Sony Ericsson’un kendine has kullanıcı arayüzü TimeScape’i kullanıyor. Mavi tonların ağırlıklı olduğu bir arayüz olan TimeScape, standart Android arayüzünden oldukça farklı ve ona kıyasla oldukça estetik görünüyor. Bu arayüzün en önemli öğesi de TimeScape widget’ı. Bu widget, tüm sosyal medya içeriklerinin yanı sıra gelen mesaj ve çağrı bilgilerini de akış olarak göstermeye yarıyor. Yine standart Android arayüzünde olmayan bir diğer özellik uygulamaları klasörleyebilme imkanı. Farklı ikonlardan birini seçip, istediğiniz isimle oluşturacağınız klasörlere istediğiniz uygulamaları taşıyabiliyorsunuz. Bu sayede telefonun sınırlı ekranlarını gereksiz yere doldurmamış oluyorsunuz. Arayüzde dikkat çeken bir başka öğe ise müzik çalar. Telefonunuzdaki şarkıları sanatçı, albüm ve parça adlarına göre sıralı olarak görebilmenizi sağlayan müzik çalar aynı zamanda çalma listeleri oluşturmanıza da imkan tanıyor. Akıllı çalma listeleri de yeni eklenen, en çok çalınan ve hiç çalınmayan şarkıları gösteriyor. Müzik çaların gelişmiş bir ekolayzır desteği de var. Telefonda müzik dinlemek için telefonunun dahili hoparlörünü kullanmak isterseniz biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz bunu belirtelim. Çıkan sesin tatmin edici seviyede olduğunu söyleyemeyiz. Neo’da ofis dokümanlarının görüntülenebilmesi için OfficeSuite uygulaması ön yüklü olarak geliyor. Bu uygulama ile görüntüleyebildiğiniz dokümanlar üzerinde değişiklik yapabilmek içinse uygulamanın paralı versiyonunu kurmanız gerekiyor.
720p VİDEO KAYDI
Neo’nun kamerası, Arc’ınki gibi 8 megapiksel ve Sony Exmor R sensöre sahip. Kamera, aynı sensörü kullanmasına rağmen Arc’tan bir parça daha düşük görüntü kalitesine sahip. Renkler canlı, keskinlik yerinde fakat kumlanma sorunu biraz daha fazla. Bu kamera 720p video kaydı da yapabiliyor. Videoların görüntü kalitesi de yeterince iyi. Herhangi bir takılma veya atlama yok. İnceliğinden olsa gerek Arc’a koyulamayan ön kamera Neo’da mevcut. VGA çözünürlük veren bu kamera, fotoğraf çekiminin yanı sıra Skype, Fringe ve Viber gibi tüm uygulamalarda kullanılabiliyor. Neo’nun video oynatım performansını test etmek için denemeler de yaptık. 3GP ve MP4 dışında kalan formatları uygulama yardımı olmadan oynatamıyor olması kötü. Ancak MoboPlayer’ı kurduktan sonra böyle bir sıkıntı kalmıyor. Tercihiniz 720p çözünürlüklü videolar değilse oldukça benzeri uygulamalar ile akıcı ve sorunsuz videolar izleyebileceğinizi söyleyebiliriz. Sonuç olarak Neo, işini hakkıyla yapan oldukça başarılı bir telefon. Yeni Xperia’lar arasında Arc’ın ardından geliyor. Onun kadar karizmatik ve etkileyici değil ama aradaki fiyat farkını da düşününce oldukça cazip bir seçenek.