reklamı kapat

POPÜLER

HTC Evo 3D incelemesi

 - Güncelleme: 30 Eylül 2011 21:55

HTC’yi kaliteli malzeme ve ileri teknolojiyi birleştiren üst düzey cihazlar üreten bir şirket olarak aklınıza kazısanız iyi olur. Çünkü bugüne kadar -özellikle de ilk çeyrekten bu yana- inanılmaz derecede şık, kaliteli ve üstün özelliklere sahip akıllı telefonları ardı ardına piyasaya sundu ve bunlar yıl sonuna kadar devam edecek. Yeni bir tablet için 2012 başlarını bekleyeceğiz; Beats Audio iş birliği ile hayata geçirilecek yeni premium müzik telefonu için ise daha pek fazla bilgimiz yok. 2011’in en iyi cihazlarından biri olan Evo 3D, 4,3 inç 540×960 piksel çözünürlüklü, çift katmanlı QHD ekran, 1,2 GHz çift çekirdekli işlemci, Wi-Fi hotspot ve DLNA, yüksek hızda veri aktarımı ve internet bağlantısı ile Android 2.3.4 işletim sistemi gibi temel özeliklerinin üzerine 3D teknolojisini de ekliyor. Üç boyutlu fotoğraf ve video kaydedip hem gözlüksüz olarak telefonun ekranından hem de isterseniz 3D destekli televizyonunuzdan izleyebilme özelliği de eklenince hem zamanının en iyi telefonlarından biri ortaya çıkmış hem de tabii ki fiyat uçmaya başlamış.

BİLDİĞİMİZ HTC
Üç boyutun eğlenceli özelliklerine geçmeden evvel Evo 3D’nin nispeten daha sıradan olan teknik özelliklerine değinelim. Çoklu dokunuşu algılayabilen 3 boyut destekli QHD ekran, kusursuz tepki veriyor. Kıyaslama yapmak gerekirse çözünürlük olarak iPhone 4’ün bir tık gerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Ekranın altında dört adet Android tuşu bulunuyor. Fiziksel tuşlar değil; onlar da dokunmatik. Ses açıp kısma tuşları sağ yanda. Onların altında kamera için atanmış bir tuş (iki kademeli bir deklanşör) ve 2D’den 3D’ye geçiş anahtarı bulunuyor. Sol yanda mikro USB (ve şarj) girişi, tepede ise açma/kapama tuşu ve 3,5 mm kulaklık girişi var. Cihazın ağırlığı pille beraber 170 gram ki bu bir telefon için aslında biraz fazla. Kasanın, eski bazı HTC modelleri gibi tek parça alüminyumdan olmasının Evo 3D’yi daha da ağırlaştıracağını düşünen HTC mühendisleri, bu sefer farklı bir arka kapak tasarımına imza atmışlar. Plastik ama üzeri tırtıklı bir arka kapak ortaya çıkmış. Hala çok şık göründüğü kesinlikle doğru. Dış görünümden aktarabileceğimiz detaylar bu kadar. Telefona tam karşıdan baktığımızda bizim hoşumuza gitmeyen tek şey ekranın altındaki Android tuşlarının tek tek daire içine alınmış olması. Sensation’da bu tuşlar çok daha estetik görünüyordu.

DONAMIM
Dışını bitirip de telefonun içini incelemeye geçtiğimizde ilk baktığımız yer telefonun “hakkında” kısmı: Üzerinde işletim sistemi olarak Android 2.3.4, arayüz olarak ise HTC Sense 3.0 var. Sense 3.0, bu yazılımın en yeni ve en estetik görünüme sahip versiyonu. Ekranlar arasındaki geçişler, bazı uygulamalara ait animasyonlar ve sistemin genel olarak akıcılığı mükemmel. 1,2 GHz’lik, çift çekirdekli Qualcomm işlemciye sahip. 1 GB RAM’i, 1 GB kadar da dahili hafızası var. Cihaz, üç boyutlu içerik üretirken ya da oynatırken hiç zorluk çekmiyor; gayet hızlı davranabiliyor. Full HD videolarda da hiçbir gecikme ya da takılma yaşanmıyor. Cihaz 1080p video kaydetmiyor; iki boyutta kaydedebileceğiniz en yüksek çözünürlük 720p. Fakat Full HD video oynatmada hiçbir sıkıntı yok. Vellamo, Android uygulaması olarak indirip telefonunuzun performansını diğer cihazlarla karşılaştırabileceğiniz bir yazılım. Qualcomm Innovation Center tarafından geliştirilmiş. Telefona sayfa yükleme, web merkezli grafikleri görüntüleme, indirme, işleme ve genel olarak sistemin istikrarı üzerinden puan veren bir web tarayıcısı performans testi. Vellamo’yu kurup testi gerçekleştirdiğimiz Evo 3D, oldukça yüksek bir puan aldı. Kıyaslama grafiğinde ilk sırada Samsung Galaxy Tab 10.1, ikinci sırada ise HTC Sensation yer alıyor. Evo 3D de bu grafiğe üçüncü sıradan girdi. Evo 3D, HTC Sensation’la aynı işlemciye sahip.

ÜÇ BOYUT DESTEĞİ
Arka tarafta iki adet kamera bulunuyor. Kameralar 5 MP sensörlere sahip. Lenslerinin diyafram açıklıkları f2.2 değerinde. Bu iki kameranın arasındaki uzaklık 3,25 cm kadar. İnsan gözünün birbirine olan mesafesine neredeyse eşdeğer olan bu uzaklık, HTC’nin, kendisine rakip olarak görülebilecek bazı gözlüksüz 3D cihazlardan çok daha iyi bir 3D efekt aralığına sahip olmasını sağlıyor. 3D efekt aralığı demek üç boyutlu içerikleri izlerken ekrana yakınlaşıp uzaklaşma hareketinizin çok dar bir alanla sınırlı olmaması anlamına geliyor. Basit bir örnekle anlatalım; üç boyutlu bir fotoğrafa bakarken algıladığınız imajın bozulması için başınızı çok büyük bir açıyla oynatmanız gerekiyor. Ufak hareketlerle, tabii ki pozisyonunuzu temel olarak değiştirmeden keyfinizi kaçıracak bir sonuçla karşılaşmıyorsunuz. Hadi, biraz daha açık konuşalım. İlk duyduğumuz andan itibaren gözlüksüz 3D teknolojisinin en hızlı yol alanlarından Nintendo 3DS ile kıyaslayacağımızı biliyorduk. Elimize alıp ilk 3D fotoğrafı çektiğimizde de aynı soru kafamızdaydı. Ondan daha mı iyi? Açıkçası Nintendo 3DS’le tanıştığımızda gerçekten yüksek sesle tepki vermiştik. HTC Evo 3D’yi kullandığımız süre boyunca aynı tepkiyi verdik. Tabii ki her ikisinin de artı ve eksileri var ve aslında birbirlerinden farklı pazarları var ama HTC, bu işi gerçekten başarmış. En kaba tabirle Evo 3D için diyebiliriz ki “Olmuş!”. Aslına bakarsanız cihazın asıl rakibi LG Optimus 3D ama kendisiyle henüz şahsi olarak tanışmadık.

VİDEO VE FOTOĞRAFLAR
Evo 3D ile çektiğiniz videoları sağ taraftaki mikro USB girişinden bağlayacağınız bir MHL* kablo yardımıyla 3D destekli HDTV ekranına yansıtabiliyorsunuz. O olmazsa DLNA ile paylaştırmanız mümkün. Google haritalar, dahili GPS, jiroskop, pusula özellikleri mevcut ve eksiksiz çalışıyor; uzun uzun bahsetmeye gerek bile yok. Widget ve uygulamalarda kişiselleştirilebilir yedi ana ekranı bulunan Evo 3D’yi internet, sosyal medya, Office dokümanları görüntüleme, oyun, müzik, radyo her türlü amaca yönelik olarak kullanabiliyorsunuz. Akıllı telefon özelliklerinden hiçbiri eksik değil. Kullanıcılar, telefonla beraber (HTC tarafından kısa bir süre içinde sağlanmak üzere) üç adet 3D oyuna sahip olacak. Android’in halihazırda fazla 3D oyunu bulunmuyor ancak geliştirilme aşamasında. Hoşumuza gitmeyen birkaç noktayı sıralayarak incelemeyi bitirelim. 3D performansını çok iyi bulduğumuz cihazın eksiği aslında çok önemli bir eksik: 3D içerik. HTC’ye ait bir servis olan Watch, şu anda süs olarak telefonun uygulama menüsünde duruyor. İçinde birkaç fragmandan başka bir şey yok. HTC’den gelen açıklamaya göre bu servisi kullanarak üç boyutlu film indirmek yakında mümkün olacak.

ALALIM MI?
HTC Evo 3D, HTC Sensation’a çok benziyor. Teknik özellikleri, donanımı ve boyutları çok yakın değerlerde. HTC Sensation her şeyiyle iyi bir telefondu. Evo 3D de aynı derecede çekiciliği olan kalifiye bir cihaz. Ancak işin içine 3D desteği girince mutlaka fikirler çatışmaya başlayacaktır: Gerçekten gerekli mi yoksa biraz eğlenmek uğruna bu kadar para verilir mi? Bu soruya verilecek cevabın yönünü değiştiren 3D içerik konusu oluyor. HTC ve Google, 3D multimedya içeriği sağlamak konusunda nasıl bir ilerleme kaydederse bu cihazın değeri de o kadar artar. Heyecanla telefonu kurcalamak, fotoğraf ve videolar çekmekle zamanınızı geçireceğiniz ilk günlerde sabah şarjdan aldıktan sonra akşamı görmeniz çok zor. Ama normal kullanımda şarjı ertesi güne kadar sizi götürüyor. Yani akıllı telefonların şarjının dayanmaması sorunu halen çözülmüş değil ve HTC Evo 3D’de de bu bir sorun. Şarja takılıyken telefonu yoğun bir şekilde kullandığınızda aşırı derecede ısındığını da belirtelim.

İLGİLİ HABERLER