Intel bu zamana kadar tick-tock modelini benimseyerek yeni işlemcilerini geliştiriyordu. Bunun sonucunda her iki yılda bir farklı bir mimari kullanılıyordu ve daha düşük nanometreli işlemciler üretiliyordu. Ancak son 4 senedir mimaride devrimsel bir değişiklik yapılmıyor. Görünüşe bakılırsa bu yıl da devrimsel bir yenilik yaşanmayacak.
AnandTech’in aktardığına göre yeni nesil işlemcilerde üst seviyeden ziyade düşük voltajlı işlemcilerde değişikliğe gidiliyor. Bunun neticesinde Inte’in U ve Y serisi, hafif ve ince dizüstü bilgisayarlarda kullanılan işlemcinin yenileneceği belirtiliyor. Önceki nesile göre yüzde 15’lik bir performans artışı vadeden yeni işlemcinin 14 nanometre mimariyi kullanmaya devam edeceği ifade ediliyor.
8th Gen Intel Core on the 2017 roadmap. Better every year at #Intel. pic.twitter.com/8LHH0yxqd4
— Intel Official News (@intelnews) 9 Şubat 2017
Öte yandan Intel’in uzun süredir beklenen 10 nanometre işlemcileri geldiğinde bu işlemcilerin hemen yayılmasını bekliyorsanız yanıldığınızı söyleyebiliriz. İlk başta veri merkezleri gibi alanlarda kullanılan işlemcilerin 10 nanometre mimarisine geçiş yapması bekleniyor. Bu da ilk olarka Xeon işlemcilerde 10 nanometre mimarisini görmemizin çok yüksek bir olasılık olduğu anlamına geliyor.
Intel 10 nanometre mimariye geçişte oldukça gecikmiş durumda. Qualcomm, bu yıl içerisinde 10 nanometrelik mobil işlemcilerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Elbette mobil cihazların Intel’in güçlü işlemcilerine yaklaşması mümkün görünmüyor ancak uzun vadede aradaki farkın gittikçe kapanabileceğini söylemek gerek. Intel’in buna cevabı nasıl olacak hep birlikte göreceğiz.