reklamı kapat

POPÜLER

Antik mumya DNA’sı Mısırlıların Türklerle akraba olduğuna işaret ediyor

Bilim insanları antik Mısır mumyalarından ilk kez tam bir genetik veri çıkarmayı başardı. Sonuçlar antik medeniyete ilişkin şaşırtıcı bilgiler içeriyor.

Uluslararası bilim insanlarından oluşan büyük bir araştırma ekibi, Nil Nehri’nin yakınlarında bulunan Orta Mısır’da konumlanmış Abusir el-Meleq bölgesie ait 151 mumyalanmış kalıntıyı inceledi. Alınan örnekler Milattan Önce 1400 yılından 400 yılına (Milat) uzanıyor. Yüksek çıktılı DNA dizileme yöntemi sayesinde araştırmacılar döneme ait kalıtsal kökenlere ilişkin net veriler elde etmeyi başardı.

Mısır’ın tarih boyunca yüzleştiği fetih ve savaşların genetik haritasındaki yansımasını görmek isteyen araştırmacılar şaşırtıcı verilerle karşılaştı. Örneğin Milattan Önce 332 yılında Büyük İskender ve ordusunun Mısır’ın fethetmesine rağmen genetik kalıntılarda Büyük İskender’in genetik mirasından hiçbir iz bulunmuyor. Aynı şekilde araştırılan 1300 yıllık zaman diliminde Mısır’ın karşılaştığı hiçbir güç antik Mısırlıların genetik haritasında yer almamış. Popülasyonun söz konusu zaman aralığında genetiği görece olarak fetihlerden etkilenmemiş.

Araştırmacılar aynı zamanda antik Mısırlıların Anadolu ve Neolitik Avrupası’yla yakın akraba olduğunu da keşfetti. Bulgularda Türkiye ve Lübnan gibi bölgelerden güçlü genetik izler yer alıyor. Tabii bu genetik soy modern Mısırlıların genetik haritasından ayrılıyor. Modern Mısırlılar DNA’larının yaklaşık yüzde 8’lik kısmını Sahraaltı Afrikalılarla paylaşıyor. Ancak araştırmalar gösteriyor ki antik Mısırlılar güney Afrikalılarla ortak gen taşımıyor. Araştırma aynı zamanda Sahraaltı Afrikalılarla olan gen karışımının görece yakın geçmişte olduğunu belirtiyor. Yaklaşık son 1500 yılda oluştuğu kaydediliyor.