Çinli öğrenciler uzay deneyi için 200 gün boyunca dünyadan soyutlanıyor
İnsanlık, var olduğundan beri dünya dışındaki gezegenleri merak ediyor ve bu gezegenlerde yaşamanın hayalini kuruyor. Farklı bir gezegen, farklı canlılar ve keşfedilecek yepyeni yerleri düşünmek bile insanı heyecanlandırıyor. Ne var ki insanlar dünya üzerinde yaşamaya alıştığı için başka bir gezegende yaşamın devam ettirilmesi zorlaşıyor. Çinli öğrenciler ise hazırladıkları simulasyonla birlikte farklı bir gezegende yaşamın nasıl olabileceğini anlamaya çalışıyor.
Lunar Palance 365 adı verilen bu deneysel çalışma için Çin’deki 4 ayrı üniversiteden öğrencilerin seçildiği belirtiliyor. Bu deney, insanların Mars veya Ay yolculuğu yaptığı takdirde ulaştıkları bu gezegende nasıl yaşayabileceklerini öğrenebilmek adına büyük önem taşıyor. Öğrencilerin 200 gün boyunca çok küçük bir alanda yaşayacağı ve yalnızca Mars veya Ay ortamında bulabileceği kaynaklarla yaşamaya çalışacağı ifade ediliyor. Bitkiler aracılığıyla oksijen sağlayacak olan öğrencilerin idrarı geri dönüştürerek su haline getirerek kullanacağı ve diğer kısıtlı imkanları da kullanarak yiyecek ihtiyaçlarını karşılayacağı dile getiriliyor.
Psikolojik açıdan öğrenciler için büyük bir test olacak simülasyon süresince motivasyon sağlanacağı ve simülasyonun devamlılığı için gerekli telkinlerin yapılacağı söyleniyor. Gerçek bir simülasyon ortamı oluşması için 200 gün boyunca bu kişilerin arkadaşlarını ve ailesini göremeceği belirtiliyor. Deneye katılanların güneş olmayan ortamda ruh ve fiziki sağlıklarının değişimlerinin gözleneceği de söylenenler arasında yer alıyor. Simülasyonun nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz.