Amerikan kongresinin gündeminde birkaç aydır tartışmalara yol açan bir yasa teklifi var. SOPA ve PIPA olarak iki parçaya ayrılan teklif, internet üzerinde korsan içerikle mücadele için etkin bir yol olarak ortaya atılıyor. Ancak başta Wikipedia ve Google gibi internet devleri olmak üzere, birçok büyük şirket, yatırımcı, araştırmacı, hukukçu ve siyasetçi bu tasarıya şiddetle karşı çıkıyor. Tasarıya dikkat çekmek için bugün dünya genelinde bir eylem de yapılıyor. Wikipedia 24 saatliğine kendini kapatırken, Reddit 12 saatlik karanlığa hazırlanıyor. Google da resmi blogunda tasarının yanlışlığını anlatan bir yazı yayınladı ve SOPA ve PIPA’ya tepki gösterdi.
Hala bilmeyenler için açıklayalım, Amerikan Temsilciler Meclisi’ne sunulan Stop Online Piracy Act (SOPA) ve Amerikan Senatosu’na sunulan PROTECT IP Act (PIPA) getirdiği yasaklamalarla internet üzerinde korsan içeriğin barınmasına ve yayılmasına engel olmayı amaçlıyor. Ama bunu yapmak için önerdikleri teknikler ileriye dönük olarak oldukça sert ve büyük çaplı bir sansürü de beraberinde getiriyor. SOPA’ya göre, şayet Adalet Bakanlığı veya herhangi bir telif hakkı sahibi, harhangi bir web sitesinde telif hakkı ihlali olduğunu mahkemeye bildirirse, mahkeme alacağı kararla sitenin çevrim içi reklam almasının önüne geçecek. Bunun yanı sıra sitenin arama motorlarındaki tüm kayıtları silinecek ve internet servis sağlayıcılar da siteye erişimi engelleyecek. Yani site tamamıyla işlevsiz hale getirelecek. Telif haklı içeriğin kaynağı başka yerde olsa da akış olarak sitede yayınlanması (siteye YouTube vb. sitelerden telif haklı film, dizi, klip vs. yüklemek) yine aynı sonuçları doğuracak. Site yöneticileri 6 ay içinde 10’dan fazla ihlal yaparsa 5 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecek. Benzeri bir teklif olan PIPA da hemen hemen aynı argümanları savunuyor.
SOPA ve PIPA’ya gösterilen tepkilerin başında yaratacağı sansür ortamı geliyor. Yapılan açıklamalarda, yasa teklifinin Çin’de uygulanana benzer bir sansür mekanizmasını harekete geçireceği ve bunun insanların görüş ve düşüncelerini açıklamasının önüne geçeceği savunuluyor. AOL, EBay, Facebook, Google, LinkedIn, Mozilla, Twitter, Yahoo ve Zynga ise Kongre’ye yazdıkları mektupta tasarının bir diğer yüzü olan iş gücü ve zaman kaybına dikkat çekiyor. Endüstriyi ciddi bir risk altına soktuğu söylenen tasarı nedeniyle tüm bu site ve servislerde kullanıcıların yüklediği, link verdiği, paylaştığı korsan içeriğin takibinin yapılma zorunluluğunun sıkıntıya neden olacağı belirtiliyor. Amerika’nın en başarılı 55 yatırımcısı da yaptıkları açıklamayla tasarının internet yatırımlarını büyük oranda baltalayacağını belirtiyor.
Halihazırda yasa teklif aşamasında, yani ortada henüz bir resmiyet yok. Ancak 24 Ocak’ta oylanacak tasarı kabul edilir ve kanunlaşırsa dünya genelinde alışılmamış bir sansür dalgası yaşanacağı kesin. Tepkilerin Konge üyelerini etkilemesini umalım.
Tasarıya karşı çıkanlar:
- Disqus
- AOL
- eBay
- foursquare
- GrooveShark
- Kickstarter
- Mozilla
- PayPal
- Wikipedia
- Square
- The Huffington Post
- Craigslist
- OpenDNS
- Tumblr
- Yahoo
- Zynga
Tasarıya destek verenler:
- ABC
- BMI
- CBS
- Comcast/NBCUniversal
- Disney Publishing Worldwide, Inc.
- EMI Music Publishing
- Entertainment Software Association
- ESPN
- Major League Baseball
- Marvel Entertainment, LLC
- MasterCard Worldwide
- Motion Picture Association of America
- National Cable & Telecommunications Association
- National Football League
- News Corporation
- Random House
- Scholastic, Inc.
- Sony/ATV Music Publishing
- Sony Music Entertainment
- Time Warner
- Universal Music
- Universal Music Publishing Group
- Viacom
- Visa Inc.
- Warner Music Group
- Entertainment Software Association (Nintendo, Microsoft Corporation, Electronic Arts, Sony Computer Entertainment, NVIDIA ve diğerleri)
strongEMI Music Publishing