Paylaşılan ilk detaylı fotoğraf üzerinden Volkswagen T-Roc değerlendirmesi
Volkswagen’in kompak SUV sınıfına dahil edeceği T-Roc’ın yüzünü gösteren ilk geniş çaplı görsel paylaşıldı. Peki sınıfa dahil olacak olan bu yeni oyuncuyla birlikte kullanıcıları neler bekliyor?
Volkswagen’in, iki gün öncesinde ilk tasarım ipuçlarını paylaştığı T-Roc’un, dış yapısıyla ilgili merak edilen bazı parçalar yerine oturmuştu. Bugünse dış tasarım anlamında merak edilen detayların kalan eksik bölümleri, paylaşılan görselle tamamlandı. Bildiğiniz gibi karşımızda, grup dahilindeki diğer markaların da dahil olduğu bir emisyon kriziyle başı dertte olan Volkswagen var ve T-Roc, Arteon‘un ardından marka için fazlasıyla önem arz eden ikinci bir model olarak bu yıl karşımıza çıkacak. Hal böyleyken Volkswagen cephesinin başarısız satış rakamlarına pek de tahammülü yok. Böylesine bir süreç içerisinden çıkıp gelen T-Roc’ta bizleri nelerin beklediğini eldeki bilgi ve beklentileri bir araya getirerek derleyip toplayalım istedik.
Biraz ondan biraz bundan: Altyapı – Motor
T-Roc’ın kompakt SUV sınıfında yer alacak bir otomobil olduğunu proje detaylarının ilk ortaya çıkışından itibaren biliyoruz. Volkswagen cephesinde sunulacak bir otomobilde beklentileri doğru noktada konumlamak adına yapmamız gereken en kolay işlemden birisi, grubun diğer üyelerinde aynı sınıfta sunulan modellere kısaca göz atmak. Bunu yaptığımızda karşımıza en yakın örnek olarak SEAT Arona ve Audi Q2 çıkıyor. T-Roc bu iki model arasında diğer sınıflarda olduğu gibi Audi’ye ulaşamayan ama benzer bir yapıya sahip otomobili kullanmak isteyenlerin ilk tercihi olma konusunda iddialı olacak gibi gözüküyor. Aslında gözükmenin ötesinde doğrudan da böyle olduğunu söyleyebiliriz çünkü T-Roc, Q2’nin altyapısal genlerini taşıyor. Boyut olarak da Q2’ye ciddi anlamda yakın olan T-Roc’un yaklaşık olarak 4,2 metrelik uzunluk, 1,8 metrelik genişlik ve 2,6 metrelik aks mesafesiyle gelmesi bekleniyor. Bu zamana kadar “Golf’ün yerden yükseği” olarak nitelendirilen araca bu yakıştırmanın yapılmasındaki en büyük etken motor seçeneklerindeki benzerlikten ibaret olacak. Bu da T-Roc’ın motor seçeneklerinde Q2’de olduğu gibi 115 beygir güç üreten 1.0 litrelik üç silindirli opsiyonu görebileceğimiz anlamına geliyor ki bunun aracı satın almayı düşünecek Türkiye’deki kullanıcılar için önemli olduğu da aşikar. Bunun yanında Golf ile birlikte giriş yapan 1.5 litrelik yeni benzinli ve 1.6 ve 2.0 litrelik dizel motorlar da T-Roc’ta yüksek ihtimalle göreceğimiz üniteler arasında. Giriş seviyesinde ön tekerlekten çekişli bir altyapıya sahip olacak olan aracı, dört tekerlekten çekişli yapıyla sadece dizel motorlu versiyonlarda görmemiz yine kesine yakın ihtimaller arasında.
Konsepte sadık: Tasarım
Meraklılarının hatırlayacağı üzere T-Roc’ın konseptiyle ilk olarak 2014 Cenevre Otomobil Fuarı‘nda tanışmıştık. Aradan geçen üç yıllık zaman diliminin ardından bugün burada üretime hazır halinin çizimlerini gördüğümüz T-Roc’ta, Volkswagen’in genel anlamda ebatsal yapıyı koruduğu, geriye kalan bölümleriyse güncel tasarım formuyla makyajladığı görülüyor. Resmi çizimlerinde ışıklandırma grubu ve ızgarasıyla bunu bize hissettiren T-Roc, arka bölüme doğru gidildikçe Tiguan’da gördüğümüz SUV dilinden nasibini almış bir yapıyı barındırıyor. “Golf’ün yerden yükseği” ifadesinden daha çok Q2’den izler taşıyacak olan T-Roc’un sır perdesi önümüzdeki ay aralanacak. Araçla ilgili son gelişmeleri LOG.com.tr üzerinden takip edebilirsiniz.