Kullanımı dikkate değer ölçüde kolaylaştırıyor. Üst kısımda hem kulaklık, hem de USB bağlantıları için kullanılan yuva, sol yanda ise sadece ses kontrol tuşları var. Sağ yan yüzde de kamera ve kilit tuşları bulunuyor. Ekran kilidi sabit bir tuş olarak tasarlanmış. Yanlışlıkla basılabilir fakat ekran kapasitif olduğundan, yani insan vücudundaki elektrik enerjisiyle çalıştığından sorun değil.
DİNAMİK WIDGET’LAR
Samsung’un tüm dokunmatik ekranlı modellerinde kullanılan arayüz S5603 Preston’da da karşımıza çıkıyor. Ekranın sol yanında küçük bir ok ile açılıp kapanabilen widget çubuğu bulunuyor. Buradan istediğiniz uygulamayı parmağınızla tutup ekranda istediğiniz bir yere sürükleyebiliyorsunuz. Bazı modellerde küp içinde üç boyutlu döndürme efektiyle geçilen diğer boş arayüzlere S5603 Preston üzerinde iki boyutlu kayma efektiyle geçiliyor. Çok daha hassas ve pratik bir çözüm olduğunu düşünüyoruz. Ekranın alt kısmında üç ekranın hangisinde olduğunuzu küçük kareler yardımıyla görebiliyorsunuz. Kullanışlı fakat şüphesiz bu haliyle iPhone’un sunduğu arayüz özelliklerine çok yaklaşmış oluyor. Üç ekran olması sayesinde saat, takvim gibi bilgi verici uygulamaları bir ekrana, Facebook, MySpace gibi internet erişimli sosyal servisleri bir ekranda olacak şekilde gönlünüzce düzenleyebilirsiniz. Cihazla birlikte onlarca widget geliyor. Önceki modellere göre farklı olarak gözümüze çarpanlar arasında MySpace (tarayıcı kısayolu şeklinde) ve Yahoo Finans bulunuyor. Ayrıca bir widget olarak sunulan küçük uygulama üzerinden tarayıcıya geçip yeni uygulamalar da indirebiliyorsunuz.
AKILLI KİLİT
Arayüzde menü geçişleri de animasyonlu hale getirilmiş. Yine sık görüştüğünüz kişileri fotoğraflarıyla ekleyebileceğiniz ekran da S5603 Preston’da farklı. Fotoğraflar bir çember halinde sıralanıyor, parmağınızla yukarı aşağı sürerek seçenekler arasında geziyorsunuz. Görsel açıdan başarılı. Fakat arayüzün çoğu yerinde olduğu gibi tepkiler yeteri kadar hassas ve anlık değil. Farklı bir özellik olarak Samsung S5603 Preston’da ‘akıllı kilit açma’ gözümüze çarpıyor. Cihazı kilit tuşuyla kilitledikten sonra ayarlardan belirleyeceğiniz harfi ekrana çizerek kilidi açabiliyorsunuz. A, B, C, D, E, F, G, H ve I harflerinden her birini bir fonksiyona atayabiliyorsunuz. Örneğin C harfini müzik çalar uygulamasına atadığınızı varsayalım. Cihaz kilitliyken ekran altındaki tuşlardan birine basıp ekran ışığını açıyorsunuz. Cihazın kilitli olduğu belirtiliyor. Tam bu sırada ekrana parmağınızla C harfi çizdiğinizde kilit açılıyor ve müzik çalar uygulaması çalışmaya başlıyor. Böylece bir harfi sadece kilit açmaya atadığınızı varsayarsak sık kullanıdığınız sekiz uygulamaya diğer harfleri atayabilirsiniz. Cihazı pratik ve hızlı kullanmak adına oldukça önemli bir özellik.
MÜZİK VE KAMERA
Sahip olduğu standart müzik çalar uygulamasıyla hafızadaki müzik parçalarını dinleyebiliyorsunuz. Arayüzü oldukça basit olan uygulama farklı ekolayzır seçenekleri de sunuyor. Cihazda RDS destekli FM radyo da bulunuyor. Bunlara ek olarak Shazam Müzik Bul servisi de müzik başlığı altında kısayol olarak eklenmiş. Samsung S5603 Preston uygulamalar başlığı altında daha birçok oyun ve uygulama ile yüklü halde geliyor. Hareket algılayıcı ile ekranda zar atma, balon patlatma, Monopoly World ve iPhone üzerinde de çok popüler olan Crazy Penguin oyunu yüklü gelenler arasında. Google Maps ve DJ Mix Tour uygulamaları da bu başlık altına yerleştirilmiş. Fotoğraflara baktığınız galeri uygulaması da dokunmatik ekranlı Samsung modellerinin tümünde gördüğümüz başarılı haliyle sunuluyor. Ekranda farklı kriterlere göre sıralayabileceğiniz gibi, fotoğrafları hareket algılayıcı sayesinde cihazı sağa sola eğerek dolaşabiliyorsunuz. 3.2 megapiksel çözünürlük sunan kamerasıyla yeterli ışığa sahip yerlerde orta üzeri performans gösteren Samsung S5603 Preston, otomatik netleme özelliğinin eksikliğini gösteriyor. Fakat kamera arayüzünün kullanışlılığı ve sunduğu özelliklerin fazla olması önemli. Gülümseme yakalama ve otomatik panorama modları sayesinde çok daha geniş bir alanda fotoğraf çekimi için kullanılabileceğini belirtebiliriz.
DOKUNMATİK EKRAN
Kapasitif (elektriksel) dokunmatik teknolojisiyle gayet hassas
SADE VE ŞIK
Sadece 92 gram ağırlığında ince ve kullanışlı bir cihaz
microUSB BAĞLANTISI
microUSB ile telefonu şarj edebilir veya dosya transferi yapabilirsiniz
ENTEGRE A-GPS
Google Haritalar uygulamasıyla konumunuzu belirleyebiliyorsunuz
İNCE VE HAFİF
Boyutlarıyla dikkat çeken telefon sadece 12.9 mm inceliğinde
WIDGET’LAR
Üç adet boş ekranı widget uygulamalarıyla süsleyebiliyorsunuz
PUANLAMA
-5YILDIZ-
ARTILAR
Diğer dokunmatik modellere göre daha sıcak ve kullanımı kolay. Kapasitif ekran avantaj yaratıyor. Kamera da saklamaya değer fotoğraflar sunuyor.
EKSİLER
Ekran hassas fakat arayüz yazılımının tepkileri pek iyi değil. Kamerada otofokus özelliği yok.
SONUÇ
Hafifliği ve daha kullanışlı olmasını sağlayan arayüz özellikleriyle bize oldukça sade ve sıcak geldi. Dokunmatik modellere geçiş açısından hem bayan, hem de erkek kullanıcılar için tavsiye edilebilecek bir mobil iletişim cihazı.
TEKNİK ÖZELLİKLER
İşletim sistemi
• Özel şirket yazılımı
Şebeke
• GSM ve HSDPA
Ekran
• 2.8 inç 240×320 piksel kapasitif dokunmatik
• 16 milyon renk LCD
Hafıza
• 80 MB dahili, microSD desteği (16 GB maks.)
Kamera
• 3.2 megapiksel, gülümseme yakalama
Multimedya Desteği
• AAC, MP3, MPEG4
Navigasyon
• A-GPS, Google Haritalar Bağlantılar
• USB 2.0, Bluetooth 2.0
Boyutlar
• 102.8 x 54.8 x 12.9 mm
Ağırlık
• 92 gram