80 yılın ardından keşfedilen pembe çikolatayla hazırlanan “mimari” pasta [Video]
Yemek yapmak bir sanattır. Biraz teknik bilgi ve yeni keşfedilmiş “pembe çikolata” ile ortaya çıkan ürünü ise yemeğe kıyamayacaksınız.
Yemek yapmaya mimari bir bakış açısı getiren Dinara Kasko, pasta yapımına sınıf atlatıyor. Disiplinler arası çalışmasıyla işini destekleyen Kasko’nun ortaya çıkardığı ürünler ise adeta yemeye kıyamayacağınız cinsten. Kasko’nun son çalışması Ruby ise pastacılığı adeta yeniden tanımlıyor. Tasarımcı ve mühendis Matthew Shlian‘ın işlerinden esinlenen Kasko’nun Ruby isimli pastası 81 farklı parçadan oluşuyor.
Algoritma mutfağa taşınıyor
Projesini resmi sitesi üzerinden anlatan Kasko, 81 parça pastanın her bir parçasının şeklinin de birbirinden farklı olduğunu söylüyor. Pastanın tasarımı için Grasshopper isimli programı kullanan Kasko, pastanın çevresinde piramit şeklini tercih ederken ortalara doğru daha küt kesimli parça seçiminde bulunmuş. 3D yazıcıdan yararlanan Kasko, silikon kalıbı oluşturmak için suda çözünen PVA filamentini kullanmış. Pembe çikolata temalı bu pastanın ana kalıbını oluşturduktan sonra her bir parça, oluşturduğu tarifle hazırlanmış. Silikon kalıp içinde şekillenen pastanın 81 parçası, kalıptan çıkarıldıktan sonra planlanan şekilde dizilerek servis edilmiş.
Pembe çikolata
Kasko’nun ana malzemesi ise 80 yıl sonra keşfedilen yeni bir çikolata. Pasta da ismini bu çikolatadan alıyor. Doğal pembe renge sahip olan bu çikolata meyveli tadıyla da diğerlerinden ayrılıyor. Bugüne kadar sütlü, beyaz ve bitter olmak üzere üçe ayrılan çikolatalar pembe çikolatayla beraber artık 4 ana başlık altında buluşuyor. Böğürtlen tadının baskın olduğu bu yeni çikolata hafif tatlı-ekşi tadıyla etkileyici bir deneyim sunuyor.
Pasta ile ilgili detaylı bilgiye Dinara Kasko’nın resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Kasko’nın hazırladığı bazı pasta kalıplarını sitesi üzerinden satışa sunduğunu da ayrıca ekleyelim.
VİDEO