DARPA, bitkileri birer gözetleme sensörü haline getirmek istiyor
Amerika’nın “Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı” ya da kısa adıyla DARPA, bu sefer çok ilginç bir proje ile karşımıza çıktı. Kurum APT adını verdiği bu projeyle bitkileri birer gözetleme sensöre haline getirmek istiyor.
Genelde askeri alana yönelik çalışmalar yapan DARPA, APT (Advanced Plant Technologies) projesiyle şaşırtan bir altyapı üzerinde çalışıyor. Biliyorsunuz bitkiler canlı olduğu için çevresinde olup bitenlere hassas şekilde tepki verebiliyor. İşte bu özelliği genetiği ile oynanmış bitkilerle daha gelişmiş hale getirmek isteyen kurum, böylece bitkileri birer gözetleme sensörü haline dönüştürmek istiyor. Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlerin yanı sıra elektromanyetik sinyalleri de tespit edebildiği belirtilen bu genetiği ile oynanmış bitkiler, yeni teknolojilere de ihtiyaç duymuyor. Yapılan açıklamaya göre bitkilerden gelecek sinyaller mevcut donanımlar aracılığıyla kolay şekilde yakalanabiliyor. Adeta organik sensör yaratan araştırma fazlasıyla dikkat çekici.
DARPA etrafı takip etmek için bitkileri kullanmak istiyor
Bitkiler, söylendiği kadarıyla ortamlarına çok uyumlular ve ışık ile sıcaklık gibi temel uyaranlara, bazı durumlarda dokunmaya, kimyasallara, zararlılara ve patojenlere karşı doğal olarak ortaya çıkan fizyolojik tepkiler verebiliyor. Şu an bu amaçta hangi bitkilerin kullanılacağını açıklamayan kurum, ölçülecek dış etkenlerden de bahsetmiyor. Laboratuarlar içerisinde denenmeyen başlandığı belirtilen APT projesi, bakalım pratik bir sonuç ortaya çıkartabilecek mi?