reklamı kapat

POPÜLER

Nikon 1 J1 incelemesi

 - Güncelleme: 10 Nisan 2015 20:50

Değiştirilebilir lensli aynasız fotoğraf makinelerinden önce fotoğrafçılar kompakt fotoğraf makinelerin verdiği sonuçlarla yetinemediği için mecburen DSLR fotoğraf makineleri kullanıyordu. Bu sebeple de fanatik Nikon’cular ve Canon’cular olarak ikiye ayrılıyorlardı. Bir nevi Galatasaray-Fenerbahçe fanatizmine ulaşan bu tutku, aynasız fotoğraf makinelerinin pazara girmesiyle birlikte biraz kırılsa da Nikon ve Canon’un bu pazara girmemesi fotoğraf severlerin bu segmente olan güveninin tam oturmamasına sebep oldu. Sonunda Nikon cephesinde beklenen oldu ve 1 serisiyle Nikon, aynasız pazarındaki yerini aldı. Bu ay test merkezimize gelen J1, tüm ekibimizin yoğun ilgisiyle karşılandı. Gerek minimalist kasa tasarımı gerek malzeme kalitesiyle ilgimizi çeken bir cihaz oldu. Nikon 1 serisinin kompakt kasaya sahip olan J1 modeli ilk elinize aldığınızda yüksek kaliteli malzemesiyle beğeni uyandırıyor. Minimalist kasası, enteresan pop-up flaşı ve en önemlisi bir Nikon olması sebebiyle bu cihaza ilgi duymamak mümkün değil. Kullanmadığınız zaman katlanabilen lensi türünün ilk örneği değil tabii ki fakat yine de fotoğraf makinesi satın alırken bizce önemli bir kriter. Üstelik lens kilidini açtığınızca cihaz otomatik olarak açılıyor. Yani cihazı açmak için lensi açmanız yeterli.

KOLAY KULLANIM
Oldukça sadeleştirilmiş bir kullanıma sahip olan J1’in arka yüzünde aslında çok az tuş bulunmuyor fakat J1 yine de bu kadar tuşa rağmen kullanıcının çok fazla ayar yapmasına izin vermiyor. Bu da ileri seviye fotoğrafçıları küstürebilir fakat J1’in hedef kitlesi anlaşılan ileri seviye fotoğrafçılar değil. Fotoğrafçılığa yeni giriş yapan, aile ve seyahat fotoğrafları çeken, her an yanında bir fotoğraf makinesi taşımak isteyenlerin tercih edebileceği J1, bu anlamda tüm ihtiyaçları karşılıyor. Diğer aynasız makinelerden alıştığımızın aksine J1’de bir hızlı menü tuşu bulunmuyor.
F (Feature button) tuşu ile bulunduğunuz çekim modunda çok kısıtlı ayarlar yapmaya izin veriyor. Bunun dışındaki tüm ayarlar için menüye girmeniz gerekiyor. Akıllı fotoğraf seçici modunda deklanşöre basmadan önce ve sonrasında art arda 20 kare fotoğraf çekiyor, bunlardan en iyi 5 tanesi kaydediliyor ve cihaz enstantane, yüz tanıma ve odak gibi değişkenleri değerlendirerek bu karelerden en iyisini seçiyor. Kaydedilen 5 kareye bakarak dilerseniz kendi en beğendiğiniz kareyi de seçebiliyorsunuz. J1’in Nikon’dan aldığı D-lighting de Nikon severlerin hoşuna gidebilir. Bu özellik çeşitli algoritmalar kullanarak fotoğrafın renklerini canlandırıp çektiğiniz karenin etkisini artırıyor.

KARANLIKLAR DAHA AYDINLIK
Rakiplerine oranla küçük boyutlara sahip olan CX-format CMOS 10,1 megapiksel çözünürlük sunan sensörü korkulduğu gibi kötü sonuçlar vermiyor. Hatta oldukça başarılı bulduğumuzu söyleyebiliriz. Bu da cihazın bir Nikon olmasının getirdiği artılardan yalnızca bir tanesi. Cihazın otofokus motoru oldukça sessiz ve hızlı. Bunun en büyük faydasını video çekerken görüyoruz. J1 3200 gibi yüksek ISO değerlerinde bile küçük sensörüne rağmen rakiplerinin önüne geçiyor. Alışık olmadığımız bir tasarıma sahip olan flaş, kasanın sol üst köşesindeki tuş yardımıyla yuvasından çıkıyor. Gövdeye oldukça sağlam bir çubukla bağlanan flaş, lensin gölge yapmaması için bir hayli yükseliyor. Fakat bu sizi endişelendirmesin. Değindiğimiz gibi, bağlantı noktası bir hayli sağlam. Flaş dolgu ışığı olarak kullanıldığında daha başarılı fakat tek başına kullanıldığında aydınlatma için yetersiz.

HAREKETLİ GÖRÜNTÜDE İDDİALI
Video konusunda da başarılı sonuçlar veren J1’i rakiplerinden ayıran özelliklerinden bir diğeri ise hareketli fotoğraflar çekmesi. 1 saniyelik Full HD videolarla fotoğrafı birleştiren J1, bu sayede fotoğrafın etkisini artırıyor. Örneğin oğlunuz doğum gününde pastasındaki mumları üflüyor. Siz de tam bu anı yakalamak istiyorsunuz. Deklanşöre bastığınızda ilk üfleme anını fotoğraf olarak ve sonrasındaki 1 saniyeyi yavaş çekim video olarak kaydedebilmesi sayesinde bu anı daha etkili şekilde yakalayabiliyorsunuz. Stereo mikrofona sahip, CX-format CMOS sensörü ile saniyede 30 kare hızında 1080p çözünürlüğünde video çekebildiğiniz J1’in enteresan bir özelliği ise saniyede 400 ve 1200 kare hızında yavaş çekim videolar kaydedebilmesi. Saniyede 400 kare hızında 640×240 piksel çözünürlüğünde, saniyede 1200 kare hızında ise 320×120 piksel çözünürlüğünde video kaydedebiliyor. Bu beklenen bir küçülme olduğu için üzerinde durmaya gerek yok. Açıkcası biz bu özelliğiyle epey keyifli vakit geçirdik. Sizin de yavaş çekim özelliğinden bizim kadar keyif alacağına eminiz. Nikon J1’in siyah, beyaz, pembe, gümüş ve kırmızı olmak üzere beş farklı renk seçeneği bulunuyor. Nikkor 1 serisi lens ailesi de bu kasalara uygun renklere sahip. Yani kırmızı bir J1 alırsanız yine buna uygun olarak kırmızı bir lens satın alabiliyorsunuz. Cihazla birlikte gelen kit lensler de gövdeyle aynı renge sahip. Eğer eski bir Nikon kullanıcısıysanız elinizdeki diğer Nikon lensleri de J1 ile kullanabilirsiniz. J1’e FT1 adaptörü takarak elinizdeki diğer Nikon DSLR makinelere uygun olan F girişli lensleri kullanmanız mümkün. FT1 adaptörü ayrıca satılıyor.

İLGİLİ HABERLER