Massachusetts Institute of Technology ya da kısa adıyla MIT, yine gelecek için umut vadeden bir teknoloji ile karşımıza çıktı. Kurum güneş enerjili ocakları gerçeğe dönüştürecek yeni bir kimyasal kompozit malzeme geliştirdi.
Yaşam tarzımız gereği yemek pişirme işlemini genelde güneş battıktan sonra yapıyoruz. Bu nedenle yemek pişirme sürecinde güneşin enerjisini kaçırıyor ve yerine pahalı yakıtlar ya da elektrik kullanıyoruz. MIT araştırmacılarının geliştirdiği yeni kimyasal kompozit malzeme ise güneş enerjisinden gerçek anlamda yararlanmamıza imkan tanıyor. Yapılan açıklamaya göre bu malzeme, güneşten aldığı ısıyı bünyesinde barındırıyor ve ihtiyaç olduğunda dışa verebiliyor. Bu sayede tüm gün ısınan bu malzeme aracılığıyla geceleyin yemek pişirilebiliyor. Aynı zaman yaşanılan ortamı ısıtma amacıyla da kullanılabileceği belirtilen malzeme, yağ asitleri ve organik bileşiklerden oluşuyor. İçerisinde tutuğu ısıyı ışık uygulandığında açığa çıkartan materyal, adeta bir termal pil görevini görüyor.
MIT, bu konuda büyük gelecek görünüyor
Son yıllarda değişmesine rağmen sınırsız bir enerji kaynağı olan güneşten tam anlamıyla yararlanmıyoruz. İşte bunu değiştirmek için hazırlanan bu materyal, henüz geliştirme aşamasında bulunuyor. Buna rağmen aktif olarak çalışan örnekleri hazırlanan teknoloji, ilerleyen yıllarda “güneş enerjisi ocağı” halinde karşımıza çıkacak potansiyeli taşıyor. Bu materyalin güneş harici noktalardan da ısı toplayabildiğini belirtmekte fayda var. Bu da onu ısı üreten her fabrika için inanılmaz kullanışlı bir seçenek haline getiriyor. Sanıyoruz gelecekte ısı kaybı diye bir sorun hayatımızdan tamamen çıkacak.