Robot teknolojisi son hızlıya gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmeler ışığında daha hızlı, ufak ve yetenekli hale gelen robotlar, insanları birçok sıkıcı işte kurtarabiliyor. İşte bunların en yenilerinden milliDelta, özellikle boyutuyla hayranlık uyandırıyor.
Aralarından F. Zeynep Temel’in de yer aldığı Harvard Üniversitesi araştırma ekibi tarafından hazırlanan milliDelta, isminden de anlaşılabileceği üzere bir delta robot. 1980’lerde icat edilmiş bir robot çeşidi olan delta robotlar, günümüzde özellikle fabrikalarda görev yapıyor. Motorları kollara değil merkeze yerleştirilen bu robotlar, bu sayede çok hızlı hareket edebiliyor. Özellikle belirli objeleri bir konumdan alıp diğerine koyma konusunda benzersiz olan delta robotlar, ameliyatlarda, ilaç paketleme ve sınıflamada, elektronik devre imalatlarında ve kalite kontrol işlerinde aktif olarak kullanılıyor. İşte bu tarafta yer alan milliDelta, sınıfının en hızlısı, ufağı ve hassası olarak lanse ediliyor. Yeni materyaller sayesinde bir madeni para kadar boyutu olan delta robot, hareketini elektrik motoru yerine piezoelektrik aktüatörlerden alıyor. Piezoelektrik materyaller elektrik akımına göre hareket edebiliyor. İşte bunu kollarında kullanan robot, verilen akıma bağlı olarak 1 Hz ile 75 Hz arasında çalışabiliyor. Aşağıda görebileceğiniz üzere robot özellikle 75 Hz’de kameranın görüntü alamadı kadar yüksek bir hıza çıkış yapabiliyor.
milliDelta’nın kullanım alanı ne?
Ulaşılan yüksek hassasiyet ve hız onu özellikle mikro cerrahi operasyonlar için harika bir seçenek haline getiriyor. Kullanılan cerrahi robotların önüne takılabileceği belirtilen milliDelta, cerrahın doğal olarak oluşan el titreşimlerini ortadan kaldırarak çok hassas hareket sunabiliyor. Bu da mikroskop altında yapılan hassas ameliyatlar için büyük gelişme anlamına geliyor. Robot ayrıca mikro harekete ihtiyaç duyan diğer alanlar için de faydalı görünüyor.