Geçtiğimiz günlerde WhatsApp‘ın Hindistan’da yoğun olarak gönderilen günaydın mesajları nedeniyle sorun yaşadığı ortaya çıkmıştı. Peki nasıl oluyor da günaydın mesajları probleme neden oluyor diye düşünüyor olabilirsiniz. Bunun için problemin perde arkasına bakmak gerekiyor.
Kısaca hatırlatmak gerekirse, Hindistan dünya genelinde WhatsApp’ın en çok kullanıldığı ülkelerden biri olmasıyla dikkat çekiyor. Özellikle sabah saatlerinde yoğun olarak gönderilen günaydın mesajları ise ciddi bir yoğunluğa sebep oluyor. Bu mesajların giderek bir akım halini alması ise işleri iyice zorlaştırıyor.
Problemin kaynağı ne?
BBC bu enteresan probleme yakından bakmak için Hindistan’daki muhabirlerinden Ashish Dikshit ile irtibata geçti. Ashish günaydın mesajlarının yoğun olarak orta yaşlı kullanıcılar tarafından gönderildiğini dile getiriyor. Bilgisayar ve internetle geç tanışan bu nesil uzaktaki akrabalarıyla ve sevdikleriyle ücretsiz olarak iletişim kurmaktan mutlu. Bunu genelde birbirlerine gönderdikleri günaydın mesajları ve yararlı bilgilerle yapmayı tercih ediyorlar. Ashish’in sözlerine bakılırsa günde ortalama 20 farklı kişiden günaydın mesajı alabiliyor. Bunlar yazılı mesaj veya fotoğraf olabiliyor. Ancak bu mesajların yoğun olarak gönderilmesi WhatsApp serverlarında yoğunluğa neden oluyor ve telefonların hafızasının hızla dolmasıyla probleme dönüşüyor.
Doğrusu Türkiye’de bizler de bu duruma çok uzak değiliz. Facebook’ta yararlı bilgiler paylaşan teyzeler ve amcaların WhatsApp’a taşınmış halini hayal etmek hiç de zor değil. Fakat bu durum bizde henüz bir probleme dönüşmedi. Umarız dönüşmez.