Türkiye’de de yavaş yavaş popülerliğini artıran Uber, bir süredir taksicilerle yaşanan olaylarla gündemde. İçişleri Bakanlığı taksicilerin hayli rahatsız olduğu servisi de etkileyecek bir tasarı sundu.
Milliyet‘te yer alan habere göre İçişleri Bakanlığı yeni bir tasarı ile “izin belgesindeki faaliyet alanı dışında” yolcu taşımacılığı yapanlar için yeni yaptırımlar oluşturuyor. Eğer söz konusu tasarı kabul edilip yasallaşırsa tasarıya uymayan araçlar trafikten men edilebilecek. Söz konusu tasarı ise akıllara son günlerde taksicilerle yaşadığı bitmek bilmeyen gerilim sebebiyle Uber’i getirdi. Uber uygulamasındaki araçların mevzuata aykırı şekilde D2 belgesiyle yolcu taşımacılığı yaptığı iddiaları bir süredir gündemdeydi. Bildğiniz gibi popüler taşımacılık uygulaması trafikte yakalandığında ceza kesimi uygulanıyor. Bakanlığın 2017’de yetki belgesi dışında yolcu taşımacılığı yapan 4 bin 136 araca ceza kestiği biliniyor. Ocak 2018’de bu sayı 811, şubatta ise 1.100 olarak görülüyor. Bu cezalara korsan taksi ve Uber de dahil.
Bakanlıktan yeni tasarı
Söz konusu cezalar “para cezası” olarak kalıyordu. Zira mevcut kanunda bu araçlar trafikten men edilemiyor. Bu yüzden tasarı da trafikten men edilebilmeleri için düzenlenmiş durumda. Tasarının yasallaşması durumunda belirtilen alan dışında faaliyet gösteren “yolcu taşımacıları” idari para cezasının yanı sıra 30 gün süreli trafikten men cezasıyla karşı karşıya kalacak. Tasarıyla beraber yakalanan araçların işleteni de aracın yetki dışında yolcu taşımacılığında kullanılmaması için tedbir ve denetim yapmak zorunda. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu Ek 2/3 maddesiyle ilgili bir yasal düzenleme ihitiyacının mecburi olduğu düşünülerek hazırlanan tasarının onaylanıp onaylanmayacağı bilinmiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Uber’le taksi çağırmak da mümkün
Uber uygulaması kullanıcılar için güvenli bir yolculuk deneyimi sunmaya çalışıyor. Uygulama üzerinden gideceğiniz yeri belirledikten sonra uberXL araçlarından birini ya da sistemde kayıtlı bir taksiyi çağırabiliyorsunuz. Ödemeniz ise çevrim içi olarak kayıtlı kartınızdan çekiliyor ve yolculuk sonunda ne kadar ödeyeceğinizi önden görebiliyorsunuz. Taksi çağırırken ayrıca nakit ödeme için bir seçenek de mevcut. Uygulamaya kayıtlı sürücülerin belirlenen rotadan çıkmaması gerektiğini de belirtelim.
Ayrıca sisteme kaydolmak da kolay değil. Uygulama içinde verilen puanlarla belirli bir müşteri memnuniyetini sabit tutmanın yanı sıra belirli belgelere de sahip olmak gerekiyor. Örneğin tüm sürücülerin sabıka kaybı sağlaması bir şart. UberXL sürücüleri için gerekli belgeler arasında ise D2 belgesi yer alıyor. Taksiciler için gerekli belgeler arasında ise ayrıca SRC, psikoteknik, şöfor kartı ve araç ruhsatı bulunuyor. Şöforler için istenen belgelerin tümünü buradan görüntüleyebilirsiniz. Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı ise daha önce yaptığı bir açıklamada şirketin vergi ödediğini de kaydetmişti.