reklamı kapat

POPÜLER

robot teknolojileri

Japonya’nın inşaat sektöründeki iş gücünü değiştirecek robot projesi

İnsaat alanları çoğunlukla otomasyona uygun bölgeler olmuyor. Ancak Japonya bunu değiştirmeye hazırlanıyor. Hedefte robotların inşa ettiği gökdelenler var.

İnşaat sektörünün teknolojik gelişimlerle evrimi devam ediyor. Ancak bu gelişimleri daha çok küçük çaplı projelerde görebiliyoruz. Örneğin 3D baskı evler, köprüler gibi. Öte yandan bu sektör büyük oranda iş gücü istiyor. Özellikle gökdelen gibi devasa binaların inşalarında iş gücü kıtlığı ciddi bir problem oluşturuyor. Japonya da bu konuda en büyük sıkıntıyı yaşayan ülkelerden biri. Önümüzdeki 10 yılda bu alanı terk etmesi veya emekli olması beklenen en az 1 milyon insanın varlığı vurgulanıyor. Bu da Japonya’yı bambaşka önlemler almaya itiyor. 200 yıldan da uzun süredir bu sektörde var olan inşaat firması Shimizu Corp. otonom sistemlerin sektöre destek olması gerektiğini düşünüyor.

Endüstriyel robotlar her yerde

Endüstriyel robotlar üretim alanında dünyanın dört bir tarafında kullanılıyor. Örneğin otomobil montajında bir robot 5 insanın yaptığı işi yapabiliyor. İnşaat alanları ise bambaşka bir mevzu. Çünkü değişken çevresel koşullar ve insanların varlığı işleri karmaşıklaştırıyor. Bu sebeple bu alandaki otonomlaşma çabası hayli kısıtlı kalıyor. Drone’larla malzeme taşımacılığı buna örnek verilebilir. Shimizu’nun genel müdürü Masahiro Indo “Fabrikada çalışan robotlarla inşaat alanında çalışması gereken robotların en büyük farkı fabrikadakilerin yerlerinden kıpırdamak zorunda olmaması.” diyor. Indo sözlerine şu şekilde devam ediyor “Biz yürüyen bir platform üzerinde monteli kollar olmasını istedik. Ancak pek çok robot üreticisi bunun mümkün olmadığını söyledi.

Shimizu’nun otonom forklifti Robo-Carrier, sürücüsüz otomobillerde yer alan teknolojiye çok benzer bir teknolojiyle donatılmış. Söz konusu makine basına yapılan gösteride, gazeteci ve kameralarla dolu bir odada güvenli manevralar gerçekleştirmeyi başarıyor. Ancak robotların inşaat alanlarında kullanımı konusunda adam akıllı bir kanuni düzenleme olmadığı için, bu robotların kullanımının gece ve hafta sonları ile kısıtlı olduğu açıklanıyor.

Tavan panelleri yerleştiren bir diğer otonom robot Robo-Buddy, tek seferde 30 kg ağırlığa kadar malzemeleri kaldırabiliyor. Shimizu ekim ayında Osaka’da bu robotları inşaat alanına dahil etmeyi planlıyor. Robotlar insan iş gücü konusunda şirkete hayli yardımcı olsa da kullanım alanları ne yazık ki şimdilik çok sınırlı kalmaya devam edecek. Şirketin gelecek planları arasında döşemeler ve duvarlar üzerinde çalışabilecek robotlar da yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER