Geçtiğimiz ay inceleme altına aldığımız E75 ile bizleri derinden etkileyen Nokia, bu ay da bu grafiği sürdürmek istemiş olacak ki, bu kez de gözlerimizin önüne 6700 classic’i serdi. Lansmanı henüz yapılan ve hemen ardından da test merkezimize giriş yapan 6700 classic, şimdiden söylemek gerekirse ufak tefek birkaç sorunu dışında beğenimizi fazlasıyla kazandı. Ancak bu demek değil ki yazının devamını okumanıza gerek yok. Bakın bakalım, bizde bu etkiyi yaratana kadar 6700 classic bizlere ne marifetlerini göstermiş.
GÜÇLÜ TASARIM
Öncelikle 6700 classic’in tasarımından bahsetmek gerekiyor, zira oldukça şık bir tasarıma sahip. Tam anlamıyla ‘telefon gibi telefon’. Aslında 6700 classic’in gövdesinin tasarımı Nokia’nın bir başka başarılı cihazı olan 6300 ile fazlasıyla benzerlik gösteriyor. Tasarım olarak 6300 ile aynı DNA’ya sahip olan 6700 classic, elbette birkaç değişikliğe de uğramış. 6300’ın aksine tuş takımı zemine sıfır hale getirilen 6700 classic’de, kasanın tamamının paslanmayan metalle -arka yüzde paslanmaz çelik- işlenmiş olması da tasarımı bir hayli kaliteli kılmış. Ayrıca, zemine sıfır tuş takımının kolay kontrol edilebilmesi için tuşlar arasındaki her bir satırda ayraca yer verilmiş. Bunun yanı sıra navigasyon dairesinin de kullanımı oldukça rahat. Çevresinde Micro USB ve şarj girişinden başka bir bağlantıya yer verilmemiş olan 6700 classic, sağ tarafında ses seviyesini ayarlayabilmeniz için minik iki tuş, gövdenin hemen diğer ucunda ise bir deklanşör bulunduruyor. Yalnızca 11 milimetrelik bir kalınlığa sahip olan 6700 classic, bu haliyle de 6300’la benzerlik gösteriyor ve bu sayede yanınızda taşımanız bir hayli kolaylaşıyor. Ancak metalle kaplandığı için ağırlığı biraz artış göstermiş. Fakat emin olun elinizde taşırken bu ağırlıktan şikayet etmiyorsunuz. Bu noktada bizce tek şikayet edeceğiniz kısım 6700 classic’in inanılmaz derecede parmak izi tutuyor olması olacak. Yalnızca birkaç dakikalık kullanım sonrasında tüm gövdesinin üzeri parmak izleriyle dolup taşabiliyor. Bu nedenle 6700 classic’i sık sık temizlemeniz gerekecek, bizden söylemesi.
STANDART VE KULLANIŞLI ARABİRİM
Üzerinde, geçtiğimiz ay E75’ten aşina olduğumuz gibi Symbian işletim sistemi bulundurmayan 6700 classic, bunun yerine standart bir arabirimi tercih etmiş. Arabirim hakkında söyleyebileceğimiz tek şey ise, Nokia’nın tüm modellerinden alışık olduğumuz üzere kolay bir kullanım sunduğu. Menülerin dizilimi ve erişim biçimleri fazlasıyla basit. Özellikle ‘ev ekranı modu’ ile çoğu zaman menüye dahi girme gereği duymuyorsunuz. Zira bu modu açık hale getirdiğinizde 6700 classic’in ekranı sizin belirleyebileceğiniz kısayol tuşlarıyla doluyor. Bu kısayolların üzerine ise sağa ve sola doğru kaydırabileceğiniz tek satırlık bir menü yerleşiyor. Elbette buraya da istediğiniz uygulamaların kısayollarını yerleştirebilmeniz mümkün. Mesela bu uygulamalar arasına ‘medya oynatıcı’ ikonunu yerleştirebilir ve menüye girmeden tek bir tıklamayla bu uygulamaya giriş yapabilirsiniz. ‘Medya oynatıcı’dan bahsetmişken, 6700 classic’in müzik dinleyebilmeniz için bir kulaklık setiyle birlikte geldiğinden de bahsetmeliyiz. 6700 classic’le Micro USB girişi üzerinden bağlantısını kurabileceğiniz bu kulaklık seti, sesi kaliteli iletiyor, ancak ses seviyesi biraz daha yüksek olsa daha iyi olabilirdi diye düşünüyoruz. Beş farklı ekolayzır seçeneğine sahip olan 6700 classic, ses konusunda vasatı güç bela aşsa da, asıl alanı olan ‘fotoğrafçılık’ta oldukça başarı gösteriyor.
FOTOĞRAF USTASI
5 megapiksel değerinde objektife sahip olan 6700 classic, üzerinde bir de LED flaş bulunduruyor. Otomatik netlemesi bulunan 6700 classic’in, gayet tatminkar kareler yakaladığını söyleyebiliriz. Çekeceğiniz fotoğraflar en yüksek kalite seviyesinde 2292×1944 piksel çözünürlük değerine ulaşabiliyor, ayrıca isterseniz çektiğiniz fotoğraflara çeşitli efektler de uygulayabiliyorsunuz. 4x değerinde dijital zoom’u bulunan 6700 classic’in, son zoom seviyesindeyken yaptığımız çekimlerde grenlere rastladığımızı söyleyebiliriz, ancak bunun dışında fotoğraf konusunda pek canınız sıkılmayacaktır. Zamanlayıcıya da sahip olan 6700 classic, bu uygulamayı 3, 5 ve 10 saniye aralıklarıyla kullanabilmenize izin veriyor. HSDPA bağlantısı sayesinde yakaladığınız kareleri yalnızca bir iki tuşa basarak Flickr veya Ovi servislerine yükleyebiliyor ve fotoğraflarınızı arkadaşlarınızla rahatlıkla paylayabiliyorsunuz. 6700 classic ayrıca, 15 FPS değerinde 640×480 piksel çözünürlükte veya 30 FPS değerinde 352×288 piksel çözünürlkte video kaydı da yapabiliyor. Ancak video konusunda 6700 classic’ten fazla umutlu olmamanız gerektiğini söylemeliyiz. İşin navigasyon kısmına da el atan 6700 classic, Nokia Maps yazılımıyla beraber geliyor ve A-GPS’i de destekliyor. Böylece 6700 classic’i tatile giderken yanınıza almanız için bir sebep daha doğmuş oluyor. 6700 classic ile ilgili son birkaç söz söylemek gerekirse, kaliteli ve güçlü tasarımı, fotoğraf konusunda işinin ehli olması ve HSDPA sayesinde hızlı internet bağlantı sunmasıyla beğeninizi kazanacağını söyleyebiliriz.
DAHİLİ A-GPS
GPS ile nerede olduğunuzu anbean takip edebiliyorsunuz
5 MEGAPİKSEL
5 megapiksel değerindeki objektif ile kaliteli fotoğraflar çekebilirsiniz
METALİK GÖVDE
Tamamen metal malzemeyle işlenmiş olan 6700, güçlü bir tasarıma sahip
ZEMİNE SIFIR TUŞ TAKIMI
6300’la aynı DNA’yı kullanan 6700’da tuş takımı zeminle bütünleştirilmiş
RENK SEÇENEKLERİ
6700 parlak gümüş dışında, mat metal ve siyah metal renk seçeneklerine de sahip
2.2 İNÇ EKRAN
6700, üzerinde 2.2 inç büyüklüğünde bir ekran bulunduruyor
PUANLAMA
-5YILDIZ-
ARTILAR
5 megapiksel kamerası ile kaliteli fotoğraflar çekebilmesi, Nokia Maps uygulaması, güçlü tasarımı, Ovi, Flickr ve A-GPS desteği.
EKSİLER
Video kalitesi, ses seviyesi, parmak izi tutması.
SONUÇ
Albümünüzde yer almasını istediğiniz sahneleri başarılı bir şekilde ölümsüzleştirebilen 6700 classic, metal kaplı gövdesiyle de hem güçlü bir tasarıma, hem de dayanıklı bir yapıya sahip.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Şebeke
• GSM, HSDPA, GPRS, EDGE
Ekran
• 2.2 inç 320×240 piksel
• 16 milyon renk
Hafıza
• 170 MB dahili
• 8 GB microSD
Kamera
• 5 megapiksel, otomatik netleme
• Video kayıt
Multimedya Desteği
• MP3, MP4, 3GP, MPEG4, AAC, WMA, AMR, MID
Bekleme / Konuşma Süresi
• 300 / 8 saat
Navigasyon
• A-GPS, Nokia Maps
Bağlantılar
• Micro USB 2.0, Bluetooth, kulaklık
Boyutlar
• 109 x 45 x 11 mm
Ağırlık
• 116 gram