ETH Zurich ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü herhangi bir motora ihtiyaç duymayan 3D baskı denizaltı geliştirdi. Elektrik ya da yakıta ihtiyaç duymayan robot, motor gücünden bağımsız hareket edebiliyor.
Araştırmacıların oluşturduğu mini denizaltı, gelecekteki su altı araştırmaları için büyük önem taşıyor. 3D baskı ile hazırlanan araç, hareket için elektrikli ya da yakıtlı herhangi bir motora gereksinim duymuyor. Sudaki ısı değişimlerine tepki veren araç, ileri ve geri gidebiliyor. Aynı zamanda önünde yer alan kancası aracılığıyla bir şeyleri de bir noktadan diğerine götürüp bırakabiliyor. ETH Zurich profesörlerinden Kristina Shea, kayıklar, su böcekleri ve kurbağalardan esinlendiklerini kaydediyor. Mini küreklerini hareket ettiren araç bu şekilde ilerlemesini sağlıyor. Herhangi bir motora ihtiyaç duymaktansa robotun kürekleri biçim bellekli polimerden güç alıyor. Bu sayede kürekler kas gibi hareket edebiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çalışmalar devam ediyor
Shea durumu şu şekilde açıklıyor: “Biçim bellekli polimer ısıya göre uyum gösteren bir çeşit plastik. Isınma durumlarında kendi şeklinden ikinci bir şekle geçiş yapması için ‘programlanabiliyor.’ Polimer soğuduğunda ikinci şekil kalıcı hale geliyor ancak ilk şeklini de unutmuyor. Yeniden ısıtıldığında ilk şekle geri dönüyor.” Bu şekil değiştirma aşamaları araç içindeki bir mekanizmayı tetikliyor. Bu sayede robot ileri ya da geri gidebiliyor. Polimer, su ısındığında içinde genleşecek şekilde tasarlanmış. Bu sayede kas hareketi gibi bir hareket sergileyebiliyor.
Cihaz henüz çok ilkel bir aşamada. Sadece çok basit hareketleri gerçekleştirebiliyor. Araştırmacılar daha karmaşık hareketleri gerçekleştirmek üzere çalışmalara ve testlere devam ediyor. Aracın, çalışmalarının başarılı sonuçlanması durumunda, okyanus keşfine bütçe dostu bir alternatif olabileceği kaydediliyor. Araştırmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.