reklamı kapat

POPÜLER

biyolojik silah

“Biyolojik silah” endişelerini tırmandıracak yeni teknolojik çalışma

Amerikan ordusunun biyolojik silah endişelerini tırmandıracak yeni çalışmasının ilk aşaması tamamlandı. Her ne kadar biyolojik silah üretilmediği belirtilse de geliştirilen teknolojinin her an amacından sapabileceğinden endişe ediliyor.

Özellikle ordunun işine yarayacak yeni teknolojiler geliştiren The Defense Advanced Research Projects Agency‘nin (DARPA) dört senedir yeni bir teknoloji geliştirmeye çalıştığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre DARPA, böceklerin genetikleriyle oynayarak tarım alanlarına çeşitli dış etmenlere karşı direnç kazandırmak istiyor. Insect Allies ismindeki çalışma tam olarak şu şekilde işliyor: Örneğin, bir çiftçi bir ay sonra bulunduğu bölgede bir çekirge bolluğu yaşanacağı haberini alıyor. Tarladaki mısır çoktan ekildiği için çekirgelere karşı dirençli tohum alarak durumu kurtarmak mümkün olmuyor. Bunun yerine çalışmanın ürünü olan genetiği değiştirilmiş yaprak bitkilerini satın alıp kullanmayı tercih ediyor. Yaprak bitlerini mısırların üzerine saldıktan sonra böcekler mısırlardan yemeye başladığı anda bitkilere bir çeşit virüs taşınmış oluyor. Bu sayede böceklerle taşınan virüs de mısırların genetiğini değiştirerek onları çekirgelere karşı dirençli hale getiriyor. En azından DARPA’nın planları bu yönde.

Çalışmanın amacından sapacağına yönelik endişeler var

Ancak bu konuda bazı endişeler var. Öncelikle böyle bir teknolojinin amacından çok kolay sapabileceği düşünülüyor. Virüslü böceklerin olmaması gereken yerlere çok kolay sıçrayabileceği gerçeğinin unutulmaması isteniyor. Biyolog Guy Reeves, bu konu hakkında açıklama yaparken aynı teknolojinin ekinlere zarar vermek için de kullanılabileceği ihtimalinin bulunduğunun altını çiziyor. Çalışmanın program müdürü Blake Bextine ise biyolojik silah üretmedikleri konusunda oldukça net. DARPA’ya göre yeni çalışma, sadece ekinlerden alınan verimi büyük ölçüde artırmak ve ülkedeki tarım alanlarını korumak için kullanılacak. İlk aşaması biten dört senelik çalışmada kurum, virüslü böcekleri bitkiler üzerinde denemeye hazır bile. Bextine, güvenlik endişelerini dindirmek adına bu işlemlerin sadece seralarda uygulanacağını ve böceklerin en fazla iki hafta yaşayabilecek şekilde donatılacağını söylüyor.

İlginizi çekebilir

Drone avcısı en kompakt silah DroneGun Tactical

İLGİLİ HABERLER