Yuvarlak ekran, çizilmelere karşı dünyadaki en dayanıklı malzeme olan 62 karatlık 1. sınıf safir camla korunuyor. Oldukça küçük bir mobil iletişim cihazı olmasına rağmen kullanılan malzemeler itibariyle tahmin edebileceğiniz gibi biraz ağır. Değerlendirmeleri hedef kitle ve cihazın kulvarı çerçevesinde yapmaya çalışacağız. Bu açıdan ağırlığı bu tip cihazlarda dezavantaj olarak değil, hatta çoğu zaman avantaj olarak değerlendiriyoruz. Nitekim elde tutulurken kendinden emin bir hava yaratıyor. Üst ve alt kısmı yuvarlak olarak tasarlanan cihazın kapağı dairesel hareketle iki yönde de açılabiliyor. Bu tasarım ve kapak menteşesi kullanımını Motorola’nın eski modellerini bilenler hatırlayacaktır. Motorola V70 ve V80 modelleri bu anlamda Aura’nın ataları sayılabilir. Cihazın en özel parçalarından olan ekranı, 1.55 inç çaplı bir daire şeklinde tasarlanmış. Motorola Aura, ekrandaki görüntüyü kapağı açtığınızda otomatik olarak çeviriyor. Cihazın dışı tahmin edeceğiniz üzere paslanmaz çelik ve ekranın üzerinde ise yazının başında da bahsettiğimiz üzere 62 karat safir cam bulunuyor. Paslanmaz çelik kasa üzerinde muntazam bir el işçiliği var. Motorola tarafından yapılan açıklamaya göre her bir cihazı gövdesi üzerindeki el işçiliğinin tamamlanması yaklaşık iki hafta sürüyor. Üstelik kaliteli malzeme düşkünlüğü sadece cihazın dışına hakim değil. Özel olarak tasarlanan kapak menteşesi siz hareketi başlattıktan sonra dönüşü otomatik tamamlayan bir mekanizmaya sahip. Kapak kendi etrafında 180 dereceden fazla dönmüyor fakat iki yönde de açabiliyorsunuz. Sonuçta hangi yönde açtıysanız tersi yönde kapamanız gerekiyor. Menteşenin sağlamlığı ve mekanizmanın gücü hemen hissediliyor. Ayrıca mekanizmayı görüp hayranlık seviyenizi artırmanız için cihazın arka bölümüne bir cam pencere yerleştirilmiş. Kapağı açıp kaparken çarkların hareketini buradan izleyebiliyorsunuz. Kapağın özel bir mühendislik ürünü olan menteşe mekanizması yüksek hassasiyetli 200’den fazla parçadan oluşuyor. Her bir parça dayanaklılık için özel kaplamaya sahip.
KALİTE VE ŞIKLIK
Motorola Aura’nın kalite algısını artıran ve kullanmayı zevkli kılan en önemli özelliği ekranın kalitesi. Tam 300 dpi (inç başına nokta) çözünürlük sunan 480 piksellik ekran, üzerindeki bombeli kristal cam ile birlikte gerçekten inanılmaz çekici bir görüntü sunuyor. Ekran yuvarlak olduğundan tüm arayüz ve yazılımlar buna uygun halde tasarlanmış. Yazılım özelliklerine geçmeden kısaca tuş takımından da bahsedelim. Standart büyüklükte numara tuşlarından oluşan alt bölüm oldukça rahat bir kullanım sunuyor. Onay tuşu yön tuşlarının soluna ‘OK’ yazısıyla yerleştirilmiş. Simetrik olarak sağ tarafta da silme tuşu bulunuyor. Kısa süre içerisinde kullanımına alışabilirsiniz. Cihazın ana menüsü ekranın etrafında dairesel olarak dizili simgelerden oluşuyor. Seçili simge ortada büyük olarak gösterilirken sol-sağ yön tuşlarıyla animasyonlu olarak gezebiliyorsunuz. Teknoloji odaklı bir ürün olmadığından 3G desteği bulunmayan Motorola Aura basit ve işlevsel özelliklere sahip. Bu açıdan ana menü pek karmaşık değil. Mesajlar, takvim, hesap makinesi, internet tarayıcı ve dünya saati gibi başlangıç seviye cep telefonu uygulamaları mevcut. Ekranın avantajı bekleme koumunda da ön plana çıkıyor. Cihazın kapağını kapattığınızda bekleme konumuna geçiliyor. Bu konumda saat, pil ve şebeke çekim gücü göstergeleri bulunuyor. Ayarlar menüsü altında seçebileceğiniz beş farklı bekleme teması sunulmuş. Her biri birbirinden güzel olan bu seçeneklerden şüphesiz en hoş görüntüye sahip olanı eski köstekli saat kadranıyla ekranı kaplayan ‘Kaymaktaşı’ seçeneği. Ekranın çözünürlüğünün yüksek ve kendisinin yuvarlak olması güzellik algısını artırıyor. Ayrıca hareketsiz kalan telefonun ekranında bir süre sonra kelebekler uçuşuyor veya çarklar dönüyor. Tüm bu özellikler başarılı grafikler ve animasyonlar sayesinde basit ama etkili.
MULTİMEDYA YETENEKLERİ
Arka tarafında 2 megapiksel kamerası bulunan cihaz otomatik netleme özelliğine sahip değil. Dahili kamera birkaç renk efekti dışında bir özellik sunmuyor. Ancak günlük kullanımda mobil cihazlar arasında fotoğraf ve video paylaşımı için yeterli olabilir. Takvim, mesajlaşma ve hatta oyunlar gibi uygulamaların yuvarlak ekrana adaptasyonu sorunsuz gerçekleştirilmiş. Peki internet tarayıcı? Basit bir HTML tarayıcıya sahip olan Aura, ekranda üst ve alt bölümleri gösterge ve seçeneklere ayırarak dikdörtgen bir alanda internet sayfalarını görüntülüyor. Tarama hızı oldukça yüksek olan uygulama fazla karmaşık olmadığı sürece internet sitelerinden bilgi edinme ihtiyacını karşılayabilir. Kaliteli dış kaplaması, sıra dışı yuvarlak LCD ekranıyla oldukça ilginç bir cep telefonu olan Motorola Aura, yüksek fiyatını sorun etmeyecek kullanıcılar için şu an en iyi alternatif olarak değerlendirilebilir.
ÖZEL LCDCihaz dünyanın ilk 16 milyon renk destekli yuvarlak LCD’si ile çalışıyor
TUŞ TAKIMIAna kontrol ve seçim tuşlarının boyu kullanım kolaylığını artırıyor
MÜKEMMEL MEKANİZMAKusursuz bir işçilikle geliştirilen otomatik kapak mekanizması çift yönde çalışıyor
ÇELİK VE SAFİRDışı paslanmaz çelikle kaplı olan Aura’nın ekranı da çizilmez safir cam ile korunuyor
2 MEGAPİKSEL KAMERAArka tarafta bulunan kamera orta altı performans gösteriyor
KUSURSUZ İŞÇİLİKHer bir telefonun el işçiliği yaklaşık 2 hafta sürüyor
PUANLAMA
-5YILDIZ-
ARTILAR
Çok kaliteli dış malzeme. Çizilmez ekran kaplaması ve mükemmel görüntü sunan yuvarlak LCD. Çift yönde açılabilen otomatik kapak mekanizması.
EKSİLER
Teknoloji odaklı olmasa da 3G desteğinin bulunmaması önemli bir eksiklik.
SONUÇ
Popüler ve ultra teknolojik cihazları eline bile almak istemeyen lüks düşkünü pek sayın kullanıcılar! Size sesleniyoruz, Motorola Aura’ya mutlaka göz atın.
TEKNİK ÖZELLİKLER
İşletim Sistemi
• Özel şirket yazılımı
Şebeke
• GSM
Ekran
• 1.55 inç 480 piksel yuvarlak LCD
• 16 milyon renk
Hafıza
• 2 GB dahili
Kamera
• 2 megapiksel
Multimedya Desteği
• AAC, MP3, MPEG4, WMA
Bekleme / Konuşma Süresi
• 410 / 7.5 saat
Navigasyon
• Yok
Bağlantılar
• USB 2.0, Bluetooth 2.0
Boyutlar
• 96.9 x 47.6 x 18.6 mm
Ağırlık
• 141 gram