Günde 25 plastik atık ile ücretsiz gidilebilen ilginç okul [Galeri]
Hindistan‘daki iki kişi, dönüştürülemeyen plastik atıkları “dönüştüren” bir sosyal sorumluluk projesi temeline oturtarak okul kurdular. Karşınızda günde 25 plastik atık ile gidilebilen ilginç bir okul bulunuyor.
Dünyamız ölüyor. Şu an atmosferde insanlık tarihi boyunca en yüksek miktarda sera gazıyla karşı karşıyayız. Hal böyle olunca gözlerimizin önünde yaşanan çevre felaketleri kaçınılmaz oluyor. Ancak yaşadığımız bu içinden çıkılmaz gibi görünen durum aslında, pozitif girişimlerle tersine döndürülebilir. Gezegen için yapılan girişimler arasında bölgesel olarak gerçekleşen, plastik atıkların dönüştürülmesi adına bir atılım olan Akshar Okulu Hindistan’da 2016 yılında kuruldu. Parmita Sarma ve Mazin Mukhtar tarafından kurulan bu okul geri dönüşümü odağına alan bir girişim olarak karşımıza çıkıyor.
Hindistan’da birçok aile ısınma ihtiyacını plastik atık üzerinden karşılıyor. Plastik atıkların yakılması ise hem sağlık sorunlarının oluşmasına neden oluyor hem de çevre kirliliğini artırıyor. Sarma ve Mukhtar da bu sorunu gözlemledikleri için okula gelen öğrencilerle alakalı bir karar aldılar. Hindistan’da okumak için okula harcanması gereken belirli masraflar bulunuyor. Bu iki sorunu birleştirip çözüm geliştiren ikili, okullarındaki öğrencilere evlerindeki plastikleri getirmeleri karşılığında okul masraflarının karşılanacağını söylüyorlar.
Akshar Okulu ilk açıldığında Sarma ve Mukhtar, ebeveynlerin çocuklarını ücret verip okutmaktansa günde yaklaşık 2,50 dolar kazanacakları taş ocaklarına göndermeyi tercih ettiklerini görmüş. İlk adım sonrasıda diğer okullara da giden ikili, onlarca başka öğrenciyi de okula kazandırmış. Bunun yanında ilerleyen yıllarda projenin hacmini genişletmeyi düşünen Sarma ve Mukhtar, okullarındaki eğitimi “iş hayatına hazırlayan” bir okul olarak tanımlıyor.
Bu okul hem para kazandırıyor hem de eğitim veriyor
İlginizi çekebilir
Uzay çöplerine çare: NASA Space Debris Sensor