reklamı kapat

POPÜLER

Yapay zeka yaratımı görsellere gizlenen yeni nesil casuslar

 - Güncelleme: 14 Haziran 2019 16:27

Gelişen yapay zeka teknolojileri sahte videolardan sahte insanlara kadar son derece gerçekçi sonuçlar yaratabiliyor. Bu teknoloji “casus” kavramını da değiştiriyor.

Gelişmiş yapay zeka teknolojileri ve deep fakes videoları sık sık gündeme geliyor. İnsanların yüzlerini kullanarak onları konuşturan, doğrudan birinin yüzünü başka bir videoya yerleştirmeyi mümkün kılan ya da en basit versiyon olarak görülebilecek sahte yüz yaratan yapay zekalara fazlasıyla aşinayız. Bu teknolojilerin ise yeni nesil casus yöntemlerinde kullanıldığı yüksek sesli olarak dile getirilmeye başlandı. Associated Press‘in yayınladığı yeni makale, LinkedIn üzerinde yaratılan sahte bir profilin, yapay zeka destekli bir profil fotoğrafıyla kendine hayli güçlü bir iş ağı kurduğunu iddia ediyor.


Yapay zeka casus

Yapay zeka ile yaratılan ve takip edilemez fotoğraflar

İnternet kullanıcıları esasen sahte profillere hayli alışık. Ancak başka birinin fotoğrafları ya da stok fotoğraflarla açılan profillerin gerçek olmadığını anlamak çok kolay. Yapay zekanın gücünü kullandığınızda ise işler değişiyor. En basit örneği ThisPersonDoesNotExist sitesi sunuyor. Siteyi her yenilediğinizde karşınıza aslında var olmayan ve yapay zeka methodlarından GAN ile üretilmiş hayli ikna edici bir profil fotoğrafı çıkıyor.


Associated Press’in “uzmanlara onaylattığı” iddiasındaki başrol ise Katie Jones isimli LinkedIn kullanıcısına ait. Washington’daki pek çok politika uzmanıyla bağlantıda olan Jones’un hesabına göre, önemli yerlerde önemli tanıdıkları bulunuyor. Jones’u bu kadar özel yapan ise yukarıda da belirttiğimiz gibi herhangi bir fotoğraf “çalmak” yerine doğrudan GAN sistemiyle oluşturulmuş, geriye dönük takip edilemez bir profil fotoğrafıyla karşımıza çıkması.

Yapay zeka ile yaratılmış fotoğraflar hayli ikna edici olsa da biraz yakından bakıldığında hala ipuçlarını görmek mümkün. Ancak hayli dikkatli ve bu konuda bilgili olmak gerekiyor. Fotoğrafa bakıldığında belli belirsiz bir arka plan üzerine yerleştirilmiş hafifçe asimetrik hatlar görmek mümkün oluyor. Genellikle saç sınırları ve kulak kısımlarında bulanıklık fark ediliyor. Yüzde ise olur olmadık damar, iz ya da çizgiler belirebiliyor. AP’nin görüştüğü pek çok uzman Katie Jones’un sahte bir hesap olduğu konusunda hem fikir. Ancak elbette bunun net bir kanıt olduğunu söylemek mümkün değil.

İnternet ise gelişmiş teknolojilerle beraber “risksiz casus yöntemleri” konusunda hiç olmadığı kadar fazla alternatif barındırıyor. Bu noktada kullanıcıların omuzlarına büyük bir sorumluluk yükleniyor. Sosyal ağlardaki “ortak arkadaş” sayısı örneğin kimse için bir referans olmamalı diye düşünüyoruz. Yine aynı şekilde önemli bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılması konusunda yetişkinlerin, özellikle de devlet çalışanlarının, zaten belli bir bilinçte olması gerekiyor.

İlginizi çekebilir

Samsung’un Mona Lisa’yı konuşturan yapay zeka teknolojisi

İLGİLİ HABERLER