Dünyanın en ilginç toplu taşıma araçları [Galeri]
Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, tipik halk otobüsü veya metroların ötesine geçen ilginç toplu taşıma araçlarını kullanıyor.
Toplu taşıma araçları ülkeden ülkeye değişse de bazıları oldukça ilginç olurken bazıları da olabildiğince basit olarak karşımıza çıkıyor. Bambudan yapılmış Norry gibi bazı ulaşım araçları, ulaşımın düşük teknolojili çözümleri olarak öne çıkıyor. Yüksek teknoloji maglev treni gibi diğerleri ise teknolojik atılımlar olarak kabul ediliyor. Ulaşım süreci sürekli olarak gelişiyor. Gelecekte uçan taksilerin hayatımıza gireceği görülüyor. Ancak şimdi kullanılan çözümler de oldukça dikkat çekici. İşte Portekiz’den Kamboçya’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki en eşsiz ulaşım yöntemlerinden altı tanesi.
Hindistan cevizinden ilham alan taksiden rengarenk otobüslere
Coco taksileri Küba’nın büyük şehirleri Havana, Veradero ve Trinidad kullanılıyor. Bu taksiler Piaggio scooter‘larının koltuklarıyla monte edilmiş birkaç parçadan oluşuyor gibi duruyor. Coco taksi, 1990’lardan bu yana Küba’yı ziyaret eden turistler için popüler bir ulaşım şekli. Taksiler, isimlerini parlak sarı hindistan cevizi şeklindeki kabuklarından alıyor. Filipinler’de bulunan Jeepneys Filipin kültürünün bir sembolü olarak kabul ediliyor. Bu otobüsler, 1950’lerin başlarında II. Dünya Savaşı’ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri Willy Jeep‘lerinden üretilmiş. Jeep’ler daha fazla kişinin oturması için uzatılmış ve renkli bir şekilde boyanmış. Hatta kendine has bu renklerinden dolayı 2018 yılında Christian Louboutin gibi tasarımcılara ilham olmuş.
Almanya Schwebebahn‘daki araçsa farklı bir dönemden gelmiş gibi duruyor. Asma raylar üzerinde yer alan monoray, 1901 yılından beri yolcu taşıyor. Hala aktif olarak kullanılan bu monoray, günde 85 bin yolcu taşıyor. Demiryolu aynı zamanda Tuffi adında sirk filinin yer aldığı 1950 olayıyla biliniyor. Kamboçya’da yer alan Norry aslında oldukça ilkel bir taşıma aracı olsa da yine de sıklıkla kullanılıyor. Bu bambu “trenler”, bir motordan ve tekerleklere sahip iki dingilin üzerine kurulu 10 metrelik bir bambu tahtasından oluşuyor. Herhangi bir şeyin taşınmasında sıklıkla kullanılan bu araç kolaylıkla sökülüp birleştiriliyor.
“Toplu taşıma”nın farklı halleri
Şangay’daki Maglev treni ise geleneksel trenlerden farklı olarak karşımıza çıkıyor. Şangay’da bulunan bu trende mıknatısların, geleneksel çelik jantların yerini aldığını görüyoruz. Tren, manyetik kaldırma (maglev) teknolojisi kullanarak rayların üzerinde yükseliyor. Tekerleklerin bulunmaması, trenin sürtünmesiz olduğunu ve yüksek hızlara kısa sürede ulaşabileceğini ortaya koyuyor.
Portekiz’deki Monte Toboggans kışın kullanılan kızaklara benziyor ancak, bu kızaklar kara yolunda gitmek için ahşaptan yapılmış ve iki kişiyi taşıyabiliyor. Arkadan iki kişinin ittirmesiyle hareket eden bu araç eski dönemlerdeki eğlence anlaşını da gözler önüne seriyor. Sürücüler fren, gaz ve direksiyon simidi görevi görür. Bir zamanlar Monte’den Funchal’a tepeden aşağıya inmek için yaygın bir toplu taşıma aracı olarak kullanılan bu araçlar şimdi, daha çok turistik bir eğlence aracı haline geldi.
İlginizi çekebilir
Toplu taşımada sınırları zorlama; işte dünyanın en uzun elektrikli otobüsü